U utorak 24. svibnja završen je novi ciklus art terapije namijenjen korisnicama savjetovališta udruge Domine koji je ovog puta vodila Andrea Resner. Održane su ukupno 4 radionice i to 10., 17., 19. i 24. svibnja.

Ovog puta art terapija kao primarna sredstva komunikacije koristi stvaralački likovni i poetski proces. Takav vid izražavanja daje nam priliku za uviđanjem, strukturiranjem i procesiranjem misli i osjećaja koji su, posebno u ovom izazovnom razdoblju, nerijetko uzburkani. Kroz vježbe na radionicama radilo se s različitim tehnikama te se tako kod polaznica poticalo  eksperimentiranje i istraživanje, a time i upoznavanje samog sebe. Kreativni proces započinje se kroz niz kreativnih vježbi, asocijativnih nizova i dadaističkih metoda pisanja poezije u svrhu istraživanja unutarnjih svjetova. Potom se kreativne slike kreirani u poetskom prostoru prenose u likovni izričaj.

Radionica se odvila u četiri susreta. Na prvom susretu polaznice su imale zadatk pisanja poezije. Kroz prve dvije vježbe spajale su nasumične riječi u cjelinu. Treća vježba bila je kompleksnija i sastojala se od raspisivanja osobnih karatkeristika, vrlina i mana, te pridodavanja boja, oblika, životinja i slika svakom pojmu. Iz nastalih riječi i slika polaznice su odgovorile da određena pitanja te tako formirale pjesmu. Na drugom susretu zadatak je bio da odaberu najupečatljivije slike iz pjesme i prenesu ih u medij kolaža. Na trećem i četvrtom susretu polaznice su iz dobivenih slika odabrale tri simbola te ih naslikale u tehnici gvaša, stvarajući tako vlastiti talisman. Kasnije su između simbola ispisivale određene dijelove teksta iz svoje pjesme. Polaznice su bile jako zadovoljne procesom i inspirirane. Svaka je izrazila dozu iznenađenja s onim što je otkrila o sebi kroz kreativni proces.

Niz od četiri radionice realiziran je tako kao kontinuirani proces istraživanja vlastitih kreativnih tokova i emotivnih stanja, te unutarnjih pejzaža. Krovni cilj ciklusa je povećanje samosvjesnosti, izražavanje, oslobađanje od stresa te kvalitetno provođenje vremena u dobrom društvu.

Voditeljica radionica Andrea Resner multimedijalna je umjetnica koja u svom radu istražuje iskustva žene, i svih darova i trauma koje to iskustvo nosi. Kroz radionice će vas provesti kroz neke od metoda koje i sama koristi u svom kreativnom procesu u istraživanju sjene i pronalaženje načina da se izraze potisnuti dijelovi.

Ciklus art terapije proveden je u sklopu aktivnosti jednogodišnjeg projekta “Savjetovalište kao sigurno mjesto za žene preživjele nasilje i obiteljsko nasilje“.

Web stranica je još u izradi.