Udruga Domine od 1. siječnja provodi ah hoc zagovarački projekt „Kazneno djelo femicida – zagovaranje za zakonske promjene“. Cilj nam je na jednom mjestu okupiti stručnjake-kinje iz organizacija civilnog društva, medija, politike, neovisnih institucija za promicanje ravnopravnosti spolova i akademske zajednice te kroz stručnu raspravu utvrditi treba li femicid definirati kao specifično kazneno djelo ili zagovarati promjenu sudske prakse kad su u pitanju ubojstva žena iz mržnje. Projekt se obraća donositeljima odluka na nacionalnoj razini kojima će biti upućene preporuke i zaključci stručnog skupa kroz definirane zagovaračke alate.

Radna skupina bit će  sastavljena od feminističkih aktivistica s direktnim iskustvom rada sa žrtvama rodno uvjetovanog nasilja i muškog nasilja nad ženama, pravnih akademskih teoretičara, neovisnih konzultanata, medijskih stručnjakinja te predstavnica neovisnih tijela za ravnopravnost spolova raspravila bi zakonodavni okvir i predložila zakonodavno rješenje za femicid. Dodatno, zadatak je stručne skupine razviti zagovarački plan, mehanizme i alate za realizaciju predloženog zakonodavnog rješenja.

Problem femicida ušao je u zamjetniji fokus javnosti nakon  brutalnog ubojstva žene od strane bivšeg partnera jednom trgovačkom lancu u Splitu u studenom 2021. godine. U 2021. godini ubijeno je 14 žena od strane intimnog partnera ili bliske osobe. Jednako tako i u 2022. godini, što odgovara godišnjem prosjeku u posljednjih 7 godina, što svrstava Hrvatsku u sam vrh EU s obzirom na broj ubojstava u odnosu na broj stanovnika.

Udruga Domine 1. siječnja 2023. potpisala ugovor sa „Slagalicom – Zakladom za razvoj lokalnih zajednica“ temeljem Poziva za podnošenje Ad hoc akcijskih prijedloga. Projekt „Kazneno djelo femicide – zagovaranje za zakonske promjene“  financira Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj s iznosom  EUR 4999, 14 udruga Domine provodi samostalno.  Projekt traje do 31.ožujka 2023. godine. Projekt vodi Mirjana Kučer, dok je kontakt osoba Petra Sinovčić. Kontaktirati nas možete na udrugadomine@gmail.com na web stranici www.domine.hr i na Facebook stranici udruge https://www.facebook.com/UdrugaDomine

#ahaprojekti i #acf

Web stranica je još u izradi.