Potpišite za siguran i dostupan pobačaj u EU! U srijedu, 24. travnja započelo je prikupljanje potpisa za siguran i dostupan pobačaj u Europskoj uniji.  Inicijativu su pokrenule kolegice i kolege iz Slovenije iz „Inštituta 8. marec“ iz Ljubljane. Kampanju, kojoj su se priključile i Domine, za Hrvatsku koordinira PaRiter iz Rijeke.

Institut 8. mart zajedno s mrežom drugih feminističkih organizacija diljem Europe, trenutno organizira veliku kampanju za Europsku građansku inicijativu (ECI) o reproduktivnim pravima.

Cilj kampanje „My voice – My choice“ je  prikupiti milijun potpisa diljem EU-a, a kako bi pobačaj bio siguran i jednako dostupan u svim zemljama EU.

Kampanja „My Voice, My Choice” građanima Europe pruža priliku da život žena učine slobodnijim, sigurnijim i boljim; bez obzira na to gdje u našoj Uniji žive, bez obzira na to u kojim se uvjetima nalaze.

Nedostupnost pobačaja u mnogim dijelovima Europe ne samo da dovodi žene u opasnost od tjelesnih ozljeda, nego i uzrokuje pretjerano financijsko i psihološko opterećenje na žene i obitelji, često u marginaliziranim zajednicama koje si to najmanje mogu priuštiti.

Ovom europskom građanskom inicijativom krenut će se prema pravednijoj politici koja europske vrijednosti odražava na suosjećajniji i konkretniji način.

Internetske stranice inicijative u registru Europske komisije

https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2024/000004

Peticiju možete potpisati na

https://eci.ec.europa.eu/044/public/#/screen/home

Web stranica je još u izradi.