U srijedu, 16. studenog predstavnice istraživačkog tima udruge Domine Katarina Križan i Petra Sinovčić predstavile su  izvještaj o provedenom istraživanju o položaju žena u rualnim područjima Hrvatske. Istraživanje koje je provedeno za potrebe mreže udruga Ženska mreža Hrvatske predstavljeno je online putem Zoom platforme Ženske mreže.

Ženska mreža Hrvatske organizirala je online predstavljanje Analize položaja žena u ruralnim područjima.  Članice Ženske mreže Hrvatske provele su kvalitativno istraživanje metodom polustrukturiranih intervjua koje je pokrilo praktički područje čitave Hrvatske. Analizu je izradila Udruga Domine, a intervjue su provele članice udruga Delfin Zamir, HERA Križevci, Udruga žena Vukovar, OAZA Beli Manastir, Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga žena NIT Korenica i Ženska grupa Split.

Istraživanje provedeno tijekom ove godine pokazalo je zabrinjavajući položaj žena u ruralnim područjima. Žene nisu ekonomski samostalne, rade neplaćeni rad, okrenute su isključivo obiteljima i nevidljive su u javnom prostoru. Kako je istraživanje nadalje pokazalo, evidentne su promjene položaja žena, ali unutar tradicionalnih patrijarhalnih okvira. Žene su još uvijek primarno vezane uz rodnu ulogu skrbnice; opterećene privatnim i javnim patrijarhatom, odnosno nedovoljno uključene u javni i društveni život zajednice. Zaključno, Ženska mreža Hrvatske traži hitno donošenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova koja treba uključivati konkretne mjere za poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima.

Događaj je organiziran u okviru projekta Ženske mreže „Rodni proračun kao put k održivoj politici sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji u lokalnoj zajednici“ financiranog od strane Fonda za aktivno građanstvo, ACF Hrvatska.

Web stranica je još u izradi.