U Splitu je u organizacije udruge Domine, 8. ožujka na Međunarodni dan žena održa Noćni marš za prava žena s porukom: Žena. Život. Sloboda.

Marš je startao u 18:30 uz tradicionalno bubnjanje i pjesmu, te kroz Marmontovu, preko Rive, Podruma i Peristila završio na Narodnom trgu, Pjaci gdje su održani prigodni govori.

Odaslane su poruke o važnosti nastavka ženske borbe dok god sve žene nisu slobodne i ne uživaju jednaka prava, poruke solidarnosti sa ženama diljem svijeta, kao i poruke protiv nasilja. Predsjednica udruge Vera Vučković podsjetila je na činjenicu da Domine ove godine obilježavaju 20 godina, te na uspjehe i postignuća udruge tijekom ovog razdoblja. Posebno je istaknula akcije koje zagovaraju vežu vidljivost žena u javnom prostoru te borbu protiv nasilja nad ženama. U svom govoru istaknula je i zahtjeve Domina, više ulica sa ženskim imenima, rodni proračun, zakonsku regulaciju femicida te zaštitu reproduktivnih i radnih prava žena. Pored Vere Vučković na skupu su govorile Nikolina Kozlica i Blanka Čop. Marš je završio uz muziku i ples. Posebno smo zahvalne našim volonterkama te bubnjarima iz Klapa-Klapa koji su i ove godine marš činili bučnim, glasnim i vidljivim na ulicama Splita.

#ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita

Web stranica je još u izradi.