6.12. diljem Hrvatske održan je niz akcija protiv femicida i za proglašenje ovog dana Međunarodnim danom borbe protiv femicida.

Femicid je najekstremniji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama, to je oblik ubojstva u kojem se žrtva ubija zbog svog spola. To nije slučajno ili nasumično ubojstvo. To je krajnji čin nasilja nad ženama i djevojčicama koji nalazi svoj temeljni uzrok u uvjerenjima, rodnim stereotipima i predrasudama uobičajenim za patrijarhalna društva.

“Ono što nije imenovano ne postoji”

Iako su neke nevladine organizacije i međunarodne institucije tražile  usvajanje zajedničke definicije femicida i prikupljanje administrativnih, sveobuhvatnih i raščlanjenih podataka o ovom zločinu, još uvijek nema standardnog dogovora o definiciji, nema učinkovitog brojanja i dokumentacijski mehanizam i nema značajnog pomaka u prikupljanju podataka o femicidu u europskim zemljama. Neke države čak odbijaju koristiti izraz femicid.

Kao što je istaknula Opća skupština Ujedinjenih naroda: “iako su obiteljsko nasilje, obiteljsko nasilje i nasilje od strane intimnog partnera sve relevantne kategorije za razumijevanje fenomena femicida, nijedna od njih nije dovoljna kao samostalna zamjena za femicid. Metodologije bi također trebale dopustiti uključivanje drugih vrsta femicida, posebno onih povezanih sa zločinima iz mržnje protiv ranjivih skupina kao što su lezbijke, transrodne žene, osobe različitog spola i žene u prostituciji.”

Web stranica je još u izradi.