Udruga Domine Dan žena i ove godine obilježila je noćnim maršom. Marš održan 8. ožujka započeo je okupljanjem  u 18: sati ispred splitskog HNK!  Na bedemu pored kazališta u suradnji sa splitskim HNK organizirano je prikazivanje aktivizma Domina u posljednjih 20 godina, od kada je organizirana prva ulična akcija obilježavanja 8. marta, pod nazivom „Zašto slavimo 8. mart?“. Na maršu se ove godine okupilo između 700 i 1000 sudionica i sudionika koji su prošli gradom od Trga Gaje Bulata, preko Marmontove, Rive i Voćnog trga, do Pjace gdje je marš završio oko 19 i 30 sati.

Ove godine glavna poruka marša bila je: „Ni sama! Ni kriva! Ni druga!“. Cilj je marša bio poslati poruku ženske solidarnosti i podrške, te borbe protiv muškog nasilja nad ženama, kao i prava na jednaku zastupljenost u društvu! Uz brojne poruka istaknute na transparentima jedna od poruka bila je i ona zajednička svim osmomartovskim marševima ove godine organiziranim u Hrvatskoj, „Feminizam i gotovo!. Marš je započeo govorom Mirjana Kučer, izvršne koordinatorice udruge, koja se prisjetila 20 godina aktivizma Domina, a završio na Pjaci govorom Blanke Čop, članice Savjeta udruge, koja je iznijela zahtjeve Domina prema donositeljima političkih odluka. Kao i svake godine i ove godine su atmosferu na maršu održavali bubnjari kojima su se pridružili i puhači iz skupine „Klapa – klapa“.

Maršom na Dan žena slavimo žene, žensku solidarnost i podršku. Podsjećamo da su žene svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Dosta je nasilja! Žene nisu one druge. Rodna ravnopravnost je preduvjet razvoja demokratskog društva, a nje nema bez poštivanja zaštite ženskih prava. Danas je gotovo više nego ikada svijet u globalnoj krizi, opterećen besmislenim ratovima, ekonomskom recesijom i klimatskim promjenama koje ugrožavaju život na zemlji. Sve te krize najviše pogađaju žene i djecu. Noćnim maršom dižemo glas za mir, za jednakost, ravnopravnost i slobodu, a protiv društvene nepravde i brutalnih kršenja ženskih ljudskih prava.

Na kraju Domine se zahvaljuju HNK Split, intendantu Vicku Bilandžiću i Gradu Splitu koji su omogućili video prikaz  aktivizma Domina kroz zadnjih 20-ak godina. Hvala vjernoj Klapa-Klapi za podizanje atmosfere. Hvala Radio Kampusu,  medijskom pokrovitelju Marša i posebno hvala članicama i volonterkama Domina bez kojih ni ove godine ne bi bilo osmomartovskog marša.

Ove godine organizaciju marša financijski je podržao Fond za žene Zaklade Solidarna kojima se Domine također zahvaljuju na iskazanoj podršci.

NI SAMA! NI KRIVA! NI DRUGA! #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita

Web stranica je još u izradi.