Ovu nedjelju, 29. siječnja 2023. prema informacijama iz medija, na riječkom Platku dogodio se brutalan nasilnički fizički napad na pripadnike HGSS-a i njihove prijatelje koji su se zatekli tamo.

Incident na Platku detaljno je opisan u medijima: trojica mladića u dobi od 20 i 21 godine svojim BMW-om probili su se na skijašku stazu i ondje ‘driftali’, a potom im je automobil zapeo u snijegu. Od jednog pripadnika HGSS-a zatražili su da ga izvuče, a kada ovaj to nije mogao ili htio učiniti, krenuo je napad koji je trajao više od deset minuta. Svjedoci su opisali ‘nokaute’, udarce nogama u glavu, uznevjereno ponašanje uz prijetnje ubojstvom i pitanja ‘znate li vi tko smo mi?’. Prilikom napada pripanik HGSS-a je izgubio svijest nakon brutalnog udarca u glavu s leđa kada je već bio na tlu; morao mu je biti izvađen jezik da se ne uguši te je zadobio potres mozga. Jedna od žrtava je žena koja je zadobila unutarnje krvarenje u plućima.  Napadači su bili osobe koje se bave MMA borbama.

Na prijavljeni napad policija nije reagirala adekvatno te se krajnje neprimjereno ponijela prema žrtvama nasilja, a nasilnike je zaštitila.

Naime, policija vezano za ovaj slučaj nije kontaktirala DORH da zajedno razmotre kvalifikaciju djela, niti su protiv napadača podnesene kaznene prijave zbog nasilničkog ponašanja odnosno teških tjelesnih ozljeda u pokušaju. Štoviše, prema informacijama koje je policija iznijela u javnost, podnesene su prekršajne prijave – i  protiv napadača i protiv žrtava! 

Nažalost, postupanje policije u ovom slučaju, iako protivno važećim propisima, nije uopće neuobičajeno i upravo savršeno pokazuje odnos državnih institucija prema nasilju. Već je uobičajeno postupanje policije na način da se nasilnici ne kažnjavaju ili kažnjavaju samo prekršajno, često novčanim kaznama, kao i da se ne kažnjavaju samo nasilnici već i žrtve. To je slučaj kako kod nasilja nad ženama koje u najvećem postotku trpe nasilje, nad pripadnicima manjina, ali i općenito nasilju prema bilo kome i bilo gdje.

Upravo takvo ponašanje institucija koje olako tretiraju nasilje i izjednačavaju žrtve nasilja i počinitelje, dovelo nas je do situacije u kojoj je Hrvatska treća najogora zemlja u Europskoj uniji po broju femicida.

Svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima ne nalazi adekvatan odgovor. Ovaj, posljednji slučaj brutalnog nasilja i postupanja prema pripadnicima HGSS-a i njihovim prijateljima, pokazuje da se nasilje prihvaća i potiče neprimjerenim postupanjem od strane institucija države, u ovom slučaju policije.

Smatramo da su za nasilje i za ovaj slučaj odgovorni nefunkcionalni sustav i nedostatak institucionalne podrške borbi protiv nasilja.

Još jednom upozoravamo na alarmantnu prisutnost nasilja u društvu i nereagiranje sustava. Izražavamo podršku žrtvama ovog brutalnog napada, pripdanicima HGSS-a koji svaki dan riskiraju svoje živote za druge, te njihovim prijateljima koji su pretučeni jer su im htjeli pomoći. Osuđujemo ponašanje policije koju smatramo direktno odgovornom za alarmantnu situaciju nesankcioniranja i eskalacije nasilja u društvu i tražimo adekvatno reagiranje nadležnih tijela – DORH-a i policije.

Također tražimo sustavnu edukaciju i senzibilizaciju  policije,  pravosudnih organa  i javnosti te podsjećamo na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na nenasilničko ponašanje i prihvaćanje različitosti.

Web stranica je još u izradi.