Udruga Domine supotpisuje izjavu za javnost Ženske mreže Hrvatske 8 dana nakon femicida studentice u Osijeku. Podsjetimo, ubojstvo se dogodilo 20. rujna u stanu počinitelja. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Izjava Ženske mreže Hrvatske povodom slučajeva silovanja i ubojstva žena od strane policijskih službenika

Zgrožene smo postupanjem svih nadležnih institucija u nedavnim slučajevima silovanja i ubojstva žena od strane policijskih službenika.  

Zahtijevamo zaštitu odnosno pravdu za žrtve i najstrože sankcioniranje kako počinitelja, tako i svih odgovornih za propuste u ovim slučajevima. Država mora preuzeti odgovornost za sankcioniranje nasilja nad ženama.

Naime, upravo zastrašujuća je činjenica da policijskim službenicima okrivljenim za brutalno silovanje mlade žene u Lici nije određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kazenog djela, već žrtva sada živi u strahu od odmazde počinitelja koje je prijavila – ponovnog silovanja ili nekog drugog oblika nasilja. 

Nadalje, javnosti je sada već duže vrijeme poznat cijeli niz propusta nadležnih institucija u slučaju ubojstva studentice iz Osijeka od strane policijskog službenika; od činjenice da je osobi poput okrivljenika uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje do očito pogrešnih  kvalifikacija koje su plasirane u javnost jedna za drugom, a kojima se ovo teško ubojstvo žene pokušavalo prikazati kao samoubojstvo ili neko od lakših kaznenih djela.

U slučajevima kao što je ovaj – počinjenja najtežih kaznenih djela od strane policijskog službenika, u javnosti ne smije biti mjesta sumnji u zakonitost postupanja nadležnih institucija, osobito policije. 

Kada se u javnosti stvori dojam nepravednog postupanja prema počiniteljima ovakvih teških kaznenih djela, koji su uz to i policijski službenici, izostaje i generala i specijalna prevencija. Stvara se nepovjerenje  žena žrtva nasilja u državne institucije i pravednost postupka.  Žrtvama se šalje poruka da neće biti zaštićene, a počiniteljima takvih zločina da će proći nekažnjeno. 

Kako možemo očekivati da će se žene obraćati za pomoć državnim institucijama, kada su svjesne da su policijski službenici koji bi ih trebali štititi i sami nasilnici koje štiti sustav?

Ovo sve pokazuje da su sve predložene mjere Vlade koje se tiču nasilja nad ženama isključivo kozmetičke prirode jer nema prave političke volje za rješavanje problema nasilja nad ženama. 

Femicid je najteži oblik rodno uvjetovanog nasilja, do kojeg redovito dolazi uslijed propusta državnih institucija.  Takva djela posebno su opasna za društvo zbog narušavanja ustavnih vrednota ravnopravnosti spolova,  slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava te vladavine prava.

Posebno naglašavamo da u ovom slučaju ubojstvo žene koje je nedvojbeno uvjetovano činjenicom da se radilo o ženi nije (ni nakon nekoliko prekvalifikacija uslijed pritiska javnosti) kvalificirano kao teško ubojstvo te da je u pogledu takvih slučajeva manjkava i trenutna definicija posebnog kaznenog djela koju predlaže Ministarstvo pravosuđa. Nadalje, nije dovoljno samo uvesti definiciju femicida u kazneni zakon već je potrebno donijeti i sustavnu strategiju protiv svih oblika nasilja nad ženama i poseban zakon te je potrebna politička volja za njihovu provedbu.

Web stranica je još u izradi.