Domine su se priključile javnom pozivu na organiziranje protesta podrške Mireli Čavajda, 12. svibnja. Nakon okupljanja ispred HNK Split na Trgu Gaje Bulata u 17 i 30, protesna povorka je preko Rive došla na Pjacu (Narodni trg) gdje je u 18,00 održan protestni skup: Javna akcija Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!

Javna akcija se održala u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.

Slučaj Mirele Čavajde razotkrio je katastrofalno stanje javnog zdravstva i sustavnog uskraćivanja prava na zdravlje ženama. Osporavanje službene dokumentacije pozivanjem na privatne “izvore”, laži o navodno pruženim uslugama za koje javne bolnice nisu ni kadrovirane, odgađanje i uskraćivanje pružanja zdravstvene skrbi i zahvata zbog neodgovornosti, needuciranosti ili osobnih uvjerenja zdravstvenih radnika i radnica nisu dopustivi u sustavu javnog zdravstva. Zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva dužni su poštovati trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće i zato tražimo da se istraži odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

Za organiziranje javne akcije su zaslužne volonterke udruge Domine koje su akciju pripremile i izvele! Organizirana javna akcija je dio projekat Priča ženske solidarnosti kojem jedan od ciljeva upozoriti na sve oblike nasilja nad ženama.

Projekt Priča ženske solidarnosti je sufinanciran iz sredstava Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

#DostaUskraćivanjaZdravstveneSkrbi

Budimo otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javno-zdravstvenih ustanova.

Web stranica je još u izradi.