Domine su se priključile javnom pozivu na organiziranje protesta podrške Mireli Čavajda, 12. svibnja. Nakon okupljanja ispred HNK Split na Trgu Gaje Bulata u 17 i 30, protesna povorka je preko Rive došla na Pjacu (Narodni trg) gdje je u 18,00 održan protestni skup: Javna akcija Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!

Javna akcija se održala u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.

Slučaj Mirele Čavajde razotkrio je katastrofalno stanje javnog zdravstva i sustavnog uskraćivanja prava na zdravlje ženama. Osporavanje službene dokumentacije pozivanjem na privatne “izvore”, laži o navodno pruženim uslugama za koje javne bolnice nisu ni kadrovirane, odgađanje i uskraćivanje pružanja zdravstvene skrbi i zahvata zbog neodgovornosti, needuciranosti ili osobnih uvjerenja zdravstvenih radnika i radnica nisu dopustivi u sustavu javnog zdravstva. Zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva dužni su poštovati trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće i zato tražimo da se istraži odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

#DostaUskraćivanjaZdravstveneSkrbi

Budimo otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javno-zdravstvenih ustanova.