Hrvatska je jučer svjedočila dvostrukom femicidu.  Ubijene su dvije žene,  supruga, što predstavlja intimni femicid i majka, što je ubojstvo bliske ženske osobe, matricid. Počinitelj je potom ubio sebe.

Isti dan, prema napisima u medijima dogodio se mogući pokušaj femicida i ranjavanje žene bombom od strane muškarca.

Prema analizi koju je na temelju dostupnih podataka izradila nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović,  u  2023. godini u Hrvatskoj je ubijeno 9 žena. Svi počinitelji su muškarci. 7 žena ubile su njima bliske osobe – od toga 5 žena ubijeno je od strane initimnog partnera.

O pokušajima femicida nema dostupnih podataka, što ne čudi jer je upitno samo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja.  

Također ovih dana je ravnatelj centra za socijalnu skrb prijavljen za obiteljsko nasilje. Kako očekivati da će žene prijavljivati nasilje institucijama kada svjedočimo ovakvim slučajevima? Još jednom se potvrđuje izostanak učinkovite politike suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji. Žrtvama nasilja šalje se poruka opravdanog nepovjerenja u sustav koji ne prepoznaje žrtvu.

Krajnje je vrijeme da se problem nasilja prema ženama shvati ozbiljno. Važno je kroz konkretne zakonske promjene poslati usmjerenu i jasnu poruku o postojanju političke volje da se zaštiti žrtva i kazni počinitelj!

Da bismo prestali nasilje činiti poželjnim, nužno je svaki oblik nasilja nad ženama staviti u kaznenu sferu, a sveobuhvatnom Nacionalnom strategijom uspostaviti odgovarajuće prevencijske mehanizme.

Podsjećamo na prijedlog zakonske definicije femicida kao rodno uvjetovanog ubojstva žena s navođenjem vrsta femicida (članak 111.a KZ-a) te s obrazloženjem pojma rodno uvjetovanog nasilja   (čl. 87. KZ-a) koji potpisuju organizacije civilnog društva CESI, Domine, SOS Rijeka i Ženska mreža Hrvatske, mreža 30 organizacija civilnog društva, a podržavaju brojne druge organizacije i inicijative.

Pitamo se zašto još uvijek nisu donesene izmjene Kaznenog zakona koje je najavio premijer?

Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona te implementaciju 17 preporuka Vijeća stranaka, potpisnica Konvencije Vijeća Europe temeljenih na Izvješću GREVIO odbora,  donošenjem  i provedbom strategija, planova i zakona za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i femicida.

Web stranica je još u izradi.