Žena, Život, Sloboda!

Slobodan život za sve žene i djevojčice! Dan žena, 8. mart svake godine je dan slavlja i dan protesta. Tako i ove godine. Slavimo zato jer se nastavljamo na dugogodišnju tradiciju pobjeda u borbi za ženska prava i jednak položaj u društvu. Slavimo žene koje godinama, desetljećima, stoljećima obnavljaju i održavaju život i svakoj novoj generaciji omogućavaju da živi bolje. Tu smo zbog kontinuiteta ženske borbe, ženskog pokreta i ženskih sloboda. Prosvjedujemo jer su žene, iako nominalno u većini, još uvijek na gospodarskom, socijalnom i političkom polju manjina. Ženski životi još uvijek ne vrijede koliko muški, ženski problemi manje pogađaju javnost od lokalne do svjetske razine nego muški

Živimo u vremenima kad se zaziva vraćanje žene u kuhinju, bilo da je za rad kod ili od kuće plaćena ili ne, kad se uloga žene svodi na rađanje, kad žensko zdravlje više košta, kad se nevidljivi i mentalni rad žena i dalje ne cijeni. Živimo u teškim vremenima kad  muški principi rata i agresije ponovo dovode do osiromašenja žena i djece, njihovog seksualnog iskorištavanja i nesigurnosti. U vremenima kad agenda rata potiskuje zalaganje žena za mir i sigurnost. U vremenima kad je potrebno nasilje koje žene i djevojčice svakodnevno i svugdje trpe nazvati punim imenom: muško nasilje nad ženama! U vremenima kad to isto nasilje iz dana u dan postaje sve prisutnije i brutalnije bez pravog odgovora društva i države.

Žene Splita i ove godine solidarne su sa ženama diljem svijeta koje još nisu ostvarile prava koja imaju žene u većini Europe, pa tako i u Hrvatskoj, a  koja nam se pokušavaju oduzeti, nametanjem raznih ideoloških vrijednosnih kriterija.

Zato izađite na ulice i ove godine s nama i marširajte ZA žene i za društvo u kojem je slobodan život svih najveća vrijednost!

#ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita (Nikolina Kozlica, volonterka)

Statistike o nasilju nad ženama, nad nama, su nam dobro poznate.

Posljednjih 20 godina u Hrvatskoj 400 žena su ubili muškarci. 400 ubijenih majki, sestara, baka, susjeda, radnica, prijateljica i suborkinja. Smrt svake od 400 ubijenih žena i 726 silovanih u posljednjih 10 godina, odgovornost je sustava, države i društva i svih institucija i pojedinaca koji podržavaju nasilje. Odgovornost je na svima onima koji su na pozicijama moći i koji samo deklarativno podržavaju ravnopravnost žena, a zapravo relativiziraju našu sigurnost i naše živote. Po broju ubijenih žena u 2022. godini na trećem smo mjestu okrutne liste nasilja u Europskoj uniji. Osim toga, svaku treću ženu u Hrvatskoj, našu sestru, prijateljicu, kolegicu s posla, susjedu, prijateljicu, majku i sad u ovom trenutku premlaćuju siluju, izrabljuju, iskorištavaju, ekonomski, psihički, fizički.

Svaku treću od nas emocionalno uništavaju. Ali, neće nas pokoriti! Žene!, hrabre, prkosne, nepokorene i ustrajne u našoj borbi za život bez nasilja, MI smo sadašnjost i budućnost ovog društva. Ovog grada.

Mi koje se borimo jedna uz drugu za bolje i ravnopravnije društvo i grad, mi koje se borimo za svaku ženu. Mi smo na pravoj strani povijesti.

Nastavljamo našu borbu za ravnopravnost i društvo bez nasilja, za slobodu da živimo kako želimo i s kim želimo, da samostalno odlučujemo i živimo bez straha.

Imamo priliku u suradnji s Gradom Splitom i Županijom pokrenuti prvi krizni centar za žene žrtve nasilja. Krizni centar nam omogućuje da našim sugrađankama pomognemo da izađu iz traume i nasilja.

Ustrajat ćemo u toj borbi da se pokrene krizni centar u Splitu i u tome nam je potrebna podrška svih vas.

Sestre drage, feministkinje, našu borbu nastavljamo ujedinjene u našem gradu i solidarne sa ženama diljem Hrvatske i svijeta. Naša borba za dostojanstven život bez nasilja će trajati sve dok ne budemo potpuno sigurne. Borit ćemo se sve dok makar i jedna žena, sestra, majka, djevojčica bude izložena nasilju.

Nastavljamo našu borbu za dostojanstven život bez nasilja! Nijedna žrtva više, nijedna žena manje. Za žene, za život, za slobodu! (Blanka Čop, Savjet udruge)

Ove godine slavimo 20 godina Domina i s ponosom možemo reći da su brojne  žene koje su godinama bile dio Domina dale svoj doprinos boljem položaju žena u društvu.  Domine su već sad postale dio splitske povijesti i nezaobilazni dio ženske prošlosti Splita.

Aktivizam koji Domine žive kroz podršku ženama, kroz proteste na ulici, kroz mijenjanje zakona i politika, dio je ženske borbe koja kontinuirano traje već više od sto godina. Žene još uvijek traže svoj ravnopravno mjesto u kući, u društvu, na tržištu rada.

U godini u kojoj slavimo 20 godina važno je podsjetiti  što smo sve postigle, a što nam preostaje.

Kroz ovih 20 godina Domine su postale sigurno mjesto za žene i sve one koje trpe diskriminaciju i nasilje. Vratile smo žensku borbu u javni prostor kroz brojene aktivističko-umjetničke intervencije. Spomenimo samo neke: Crvene cipele, Mjesečnica, Mediteranski ženski festival, 100 lampiona za 100 ubijenih žena, Sluškinjina priča, Ženska imena ulica i brojne druge. Pokrenule smo i organizirale proteste protiv nasilja nad ženama, marševe za prava žena od 2017. i prvi i drugi Split Pride 2011 i 2012. Dale smo ulicama Splita žensko lice izradivši prve ženske murale u čast  Zdravki Krstulović, Palmini Piplović, Diki Marjanović Radica. Kreirale smo edukativnu šetnju ženskom prošlošću grada, gotovo jedinstvenu takve vrste u svijetu. Pokrenule smo i nadamo se da ćemo uskoro, uz svesrdnu podršku Grada i Županije otvoriti prvi krizni centar za žene žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja.

Kao i svake godine, imamo zahtjeve prema onima koji donose političke odluke. Na lokalnom nivou, ponavljamo zahtjev za imenovanjem  ulica i trgova po znamenitim ženama Splita: Zdravka Krstulović, Palmina Piplović, Vinka Bulić, Vera Škarica Bekavac, samo su neke od njih. Tražimo da se na lokalnoj razini provode politike temeljene na poštivanju načela ravnopravnosti. To znači rodno osjetljivi proračun i osigurana sredstva za servise za žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja te programe koji potiču sudjelovanje žena u javnom životu i na tržištu rada.

Na nacionalnoj razini tražimo da se zakonski definira i u praksi prizna  femicid, da se donese jedinstvena politika protiv nasilja nad ženama te da nasilje u obitelji izađe iz sfere prekršaja i kažnjava se isključivo kao kazneno djelo. Tražimo standardizaciju i rodnu osjetljivost prikupljanja podataka, rodnu analizu pri izradi javnih politika odnosno politike donesene na temelju prepoznatih potreba. Ne odustajemo od prava na siguran i dostupan pobačaj i pravo na odgoj za ravnopravno društvo različitih a jednakih, od vrtićke dobi.

Tražimo da trudnoća prestane biti sankcionirana gubitkom radnog mjesta i da ženski rad u kući i za obitelj izađe iz sfere nevidljivosti. Bez tog rada nema ni ostvarenog društvenog profita. Bez ženskog rada nema ni gospodarstva. Na ženskom neplaćenom i potplaćenom radu stoji čitav ekonomski sustav današnjice. Bez ženskog rada svijet bi stao. 

Podsjetimo,  žene ništa nisu dobile i nikad im ništa nije dano. Mi smo svoja prava izborile! Ali naša borba traje. Dok svaka žena nije slobodna, nijedna žena nije slobodna!

Još jednom, sretan Dan žena! (Vera Vučković, predsjednica udruge Domine)

Web stranica je još u izradi.