U ponedjeljak i utorak, od 20. do 21. veljače održana je u prostorijama udruge Domine dvodnevna radionica za predstavnice organizacija civilnog društva  na temu rodnog proračuna i cijene nasilja protiv žena. Radionica je održana hibridno.

Prvog dana održavanja radionice Janet Veitch, OBE stručnjakinja iz područja rodne ravnopravnosti, gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva predstavila je sudionicama radionice teme vezane za rodni proračun  u UK te u EU kao i način i metodologiji praćenja proračuna u Velikoj Britaniji. Navedenu metodologiju razvila je  Women’s Budget Group (WBG) iz Londona, a kojoj pripada Janet Veitch, dugogodišnja feministička aktivistica i predsjednica Upravnog odbora WBG. Bila je to između ostalog prilika da se sudionice radionice, članice udruga koje se bave promicanjem ravnopravnosti spolova s područja čitave RH, upoznaju i s radom Women’s Budget Group, koja redovito provodi rodnu analizu Britanskog godišnjeg proračuna.

U drugom dijelu radionice Ana Marija Sikirić – Simčić, Doc. Dr. Sc. s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održala je radionicu koja se bavila temom rodne perspektive izrade proračuna u Hrvatskoj te analizom proračuna dostupnoj u Hrvatskoj.

Drugog dana, radionica se bavila temom  procjene troška rodno uvjetovanog nasilja u UK – Metodologija, lobiranje i uspješni primjeri zagovaranja i primjene. Radionicu je pripremila i vodila Janet Veitch. 

Ovakav pristup analizi nasilja bio bi izuzetno koristan u primjeni kod analize proračuna i praćenja troškova prevencije i zaštite od nasilja protiv žena i nasilja u obitelji. Nažalost u Hrvatskoj ne postoji uspostavljen sustav standardnog praćenja podataka i za sada je ova metodologija kod nas neprimjenjiva.

Petra Sinovčić predstavila je rezultate provedenog istraživanja o iskustvima i potrebama žena, korisnica sigurnog smještaja. Istraživanje, prikupljanje životnih priča žena koje su proživjele obiteljsko nasilje provedeno je tijekom 2023. i početkom 2023. godine. Istraživanje je ukazalo na  neusklađenost usluga smještaja i izlaska iz sigurnog smještaja, što rezultira često vraćanjem žena nasilniku. Premda žene rade na planu života nakon izlaska iz sigurne kuće, zbog nepodržavajućeg sustava taj plan ne mogu ostvariti.  Prvi problem je pronalazak mjesta stanovanja. To također ukazuje na cijenu nasilja i ukazuje da sustav nema adekvatan odgovor na postojeće potrebe. Istraživanje je provedeno kao dio trogodišnjeg programa „Mreža ženske podrške“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ova aktivnost provedena je kao dio projekta „Cijena nasilja protiv žena – metodologija i alati za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji“ („The cost of violence against women – methodology and tools for prevention and combating“) udruge Domine čiju provedbu s iznosom od 100.000, 00 kn /13.272,28 EUR podržava Britansko veleposlanstvo u Zagrebu. Projekt se provodi u razdoblju od 15. rujna 2022. do 28, veljače 2023. godine.

Web stranica je još u izradi.