Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Predstavljen rad kriznog centra na Socijalnom vijeću Grada Splita

 Rad kriznog centra za preživjele seksualni i druge oblike nasilja koji posljednjih godinu i po dana organizira udruga Domine predstavljen je u srijedu, 15. prosinca na sjednici Socijalnog vijeća Grada Splita. Rad kriznog centra predstavila je Petra Sinovčić.

U svojoj prezentaciji Petra Sinovčić izložila je članicama i članovima Socijalnog vijeća potrebu za organiziranje privremenog smještaja za preživjele seksualno i druge oblike nasilja u formi kriznog centra te objasnila normativni okvir koji je reguliran Zakonom o socijalnoj skrbi. Također je predstavila iskustva rada te iznijela podatke o broju ostvarenih podrški kroz proteklu godinu i po dana. Tako su u proteklih godinu i po dana 12 odraslih osoba i 6 djece bili korisnici privremenog smještaja u kriznim situacijama. Na kraju svog izlaganja Petra Sinovčić naglasila je da sam koncept kriznog centra nije nešto novo, nego je socijalna usluga koja je dostupna u cijelom svijetu. Slovenija ima 3 krizna centra koji pokrivaju područje cijele Slovenije te je važno da i Hrvatska ima regionalnu pokrivenost. Međutim, Hrvatska trenutno nema niti jedan krizni centar za preživjele seksualno i druge oblike nasilja. S druge strane, u Splitu je očita potreba za dodatnim socijalnim usluga privremenog smještaja i pravovremenom potporom za osobe koje preživljavaju seksualno nasilje i druge oblike nasilja. Ovo je prilika da Split bude grad koji će biti primjer ostatku Hrvatske u načinu na koji odgovara na potrebe svojih građana i građanki.

Podsjećamo, Grad Split u svom prijedlogu proračuna za narednu godinu uvrstio je određena sredstva namijenjena kriznom centru.

Prezentacija rada kriznog centra dio je zagovaračke aktivnosti financirane projektom Rodni proračun kao put k održivoj politici sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji u lokalnoj zajednici, kojeg s 14.981,00 Eura financira Fond za aktivno građanstvo.

print pdf mail