Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Exhibition

„Žene Splita i Dalmacije – ženski vremeplov“

Izložba
Split, 10-25. prosinac 2007.
Stara gradska vijećnica na Pjaci u organizaciji udruge Domine

...“ Kada bi se sudilo samo po zapisima koje su povjesničari (s izuzetkom onih najboljih) ostavili o prošlosti, došli bismo do zaključka kako u njoj žene uopće nisu postojale.“...(Andrea Feldman, iz Predgovora Žene u Hrvatskoj, Ženska i kulturna povijest)

Ženska povijest Splita i Dalmacije – istraživački projekt Domina
Kada smo u Dominama počele s prikupljanjem podataka o ženama iz splitske prošlosti, nismo bile u potpunosti svjesne važnosti i veličine poduhvata u koji smo se upustile.
Tako je ono što je prije nešto više od godinu dana zamišljeno kao skromni projekt s ciljem prikupljanja podataka o znamenitim Splićankama koje je povijest nepravedno zaobišla te objava tih podataka u svojevrsnom Ženskom vodiču, polako preraslo u ozbiljni i sveobuhvatni istraživački projekt.
Prikupljanje i objava građe o životima znamenitih žena Splita, ali i Dalmacije, kroz različite oblike publikacija – izložba, vodič, promidžbeni materijal, a u budućnosti možda monografija i drugi oblici znanstvenih i dokumentarističkih publikacija izazov je za Domine.
Međutim, istovremeno čini se da je izazov postavljen pred suvremene povijesne, znanstvene i kulturne djelatnike radi potrebe definiranja nacionalnog identiteta i očuvanja kulturne baštine Dalmacije i Hrvatske, u kontekstu pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji.
Kroz godinu dana istraživanja, kopanja po arhivama muzeja i sveučilišne knjižnice, u razgovorima s pojedinkama i pojedincima uspjele smo odgovoriti na prvi zahtjev u istraživanju o ženskoj povijesti – pokazale smo i dokazale da u prošlosti Splita i Dalmacije žene postoje.
Ova izložba tek je početak dugogodišnjeg istraživačkog projekta. Kroz godinu dana prikupile smo podatke o brojnim ženama koje tek treba do kraja istražiti i dokumentirati.
Zato ovu izložbu treba u tom smislu i prihvatiti kao inicijalnu, uvodnu fazu u jedan seriozniji i dugoročniji projekt.
Krajnji cilj projekta je stvoriti jasnu sliku o ulozi žena u prošlosti Splita i Dalmacije.
Na izložbi je postavljeno 12 plakata koje predstavljaju 13 žena koje su svojim životom i radom vezane uz Split i Dalmaciju. To su:
Vinka Bulić,
Cata Dujšin Ribar,
Asja Kisić,
Anka Berus,
Tina Morpurgo,
Vinka Šperac,
Aida Koludrović,
Dika Marjanović Radica,
Ana Roje,
Bira, Prisca i Valerija, te
Marija Monterisi.

Trinaesti plakat, koji ima posebno, centralno mjesto na izložbi posvećen je Zdravki Krstulović, prerano preminuloj i prerano zaboravljenoj splitskoj filmskoj, kazališnoj i televizijskoj glumici.
Posvećujući njoj izložbu željele smo da je se Grad još jednom sjeti na primjeren način i da joj ovom malom, simboličnom gestom odamo priznanje i zahvalnost za sve one prekrasne trenutke koje je nesebično dijelila s mnogim Splićankama i Splićanima kao žena i kao glumica.
U vitrinama na prvom katu su izloženi predmeti i dokumenti vezani uz živote i djela:
Zdravke Krstulović,
Vinke Bulić, Vinke Šperac – Bruno Sperani,
Aide Koludrović, i
Majde Radić Dešpalj.
Šesta vitrina posvećena je ženskom aktivizmu i feminističkom pokretu za pravo glasa u Splitu između dva svjetska rata.
U maloj sobi na prvom katu na posebnom video - zapisu predstavljen je projekt „Žene Splita i Dalmacije – ženski vremeplov“ i tri splitske, odnosno dalmatinske ženske priče:
Bruno Sperani,
Vinka Bulić i
Ženski pokret.
Glazbu u podlozi čine operne i koncertne izvedbe Majde Radić Dešpalj.
U prizemlju izložbenog prostora posjetiteljice i posjetitelji se mogu upoznati s dosadašnjim radom Domina – feminističke organizacije za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva.
U jednoj od vitrini izložen je prodajni materijal izložbe: prigodni kalendar za 2008., razglednice i Ženski vodič.

Autorice projekta: Mirjana Kučer
Radmila Miletić Borčić
 

print pdf mail