Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Brinda Mehta

Brinda J. Mehta, porijeklom Indijka, profesorica je francuske književnosti na „Mills College“-u, Oakland, California. „Mills College“ je nacionalno poznat kao neovisan koledž slobodnih umjetnosti koji nudi inovativne studijske programe za žene i utemeljen je na služenju zajednici, istraživanjima i socijalnoj mobilnosti. „Mills“ omogućava dinamičnu edukaciju na području slobodnih umjetnosti, s posebnim naglaskom na žensko vodstvo, socijalnu odgovornost i kreativnost.
Brinda Metha diplomirala je i magistrirala francusku književnost pri University of Bombay, Bombay, India, te dokrotirala francusku književnost (Providence, RI). Njezini profesionalni interesi su post-kolonijalna afrička i karibska literatura, kultura i studije dijaspore, feministička teorija, post-kolonijalna teorija, psihoanalitička teorija, žene i islam, indo-karibski pisci, arapski i muslimanski pisci u sjevernoj Africi i Srednjem istoku, te francuski realizam 19.stoljeća.
Osim na „Mills College“-u, Brinda Metha predavala je na University of the West Indies, Cave Hill, Barbados; University of California, Berkeley; Eckerd College, St. Petersburg, Florida; Brown Learning Community; Brown Summer Academy; Brown University, Providence, Rhode Island; Queen Mary High School, Bombay, India; te Eckerd College Study Center, London.
Članica je Centra za rodne i razvojne studije za magisterijske i doktoratske programe pri University of the West Indies, Cave Hill, Barbados, Centra za rasu i spol pri University of California at Berkeley, Upravnog odbora Karibskog filozofskog udruženja, Uređivačkog odbora Žurnala za južno-azijsku dijasporu (Journal of the South Asian Diaspora), Međunarodnog upravnog odbora Žurnala indo-karibskih studija (Journal of Indo-Caribbean Studies) pri University of Warwick.
Izdala je nekoliko knjiga, naslova i brojne članke, osvrte, enciklopedijska poglavlja, a tu su i brojni intervjui, nagrade, priznanja i aktivizam.
„Rituali sjećanja u suvremenoj ženskoj arapskoj literaturi“ jedna od njezinih poslijednjih knjiga u kojoj detaljno obrađuje nacionalnu fiksiranost arapskih žena kroz živote arapskih žena portetiranih u literaturi, naglašavajući pritom trans-nacionalnu arapsku feminističku svijest. Metha ispituje značenje rituala sjećanja u ženskoj literaturi, kao što su važnost vode i običaji pročišćavanja u islamu, te pokazuje kako osjetilna iskustva vezuju arapske žene s njihovom prošlošću. Specifična poglavlja podižu svjesnost o iskustvima žena Palestine u izgnanstvu i pod okupacijom, u beduinskim i pustinjskim ritualima, kao i ženskim pogledima na konflikt između Iraka i Libanona, te kompatibilnost između islama i feminizma. Na provokativan i prosvjetljujući način, Methina knjiga pruža novi uvide i novi način promišljanja o arapskoj ženskoj literaturi, kriticizmu i arapskim kljiževnim studijama. Dr. Nawal El Saadawi, predsjednica Arab Women's Solidarity Association, smatra ovu knjigu originalnim projektom koji je kulturološki vibrantan, teoretski sofisticiran, dinamičan i istinski unakrsno kulturalan u svojoj perspektivi. El Saadawi ocjenjuje da ova knjiga nudi istinsko razumijevanje kompleksnih života arapskih žena kroz literaturu.
Evelyne Accad, profesorica pri University of Illinois, Urbana-Champaign, American University of Beirut, komentirala je : „Methina senzitivna, kreativna, poetska analiza pisanih sjećanja arapskih žena balzam je za traumu s kojom se danas suočavaju arapski narodi. Ona je također i provokativna knjiga koja podiže svjesnost i bez sumnje će snažno utjecati na područje književne kritike.“


Knjige

Uredništvo u žurnalima

Književna poglavlja

Članci

Osvrti na knjige

Encikopedijska poglavlja

Intervjui

Prezentacije

Akademska služba

Profesionalno članstvo

Nagrade i priznanja

Projekt MUSE – članci Brinde Mehte


Intervju s Brindom Mehtom, originalna engleska verzija


 

print pdf mail