Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Caroline Brac de la Perriere

Carline Sakina Brac de la Perriere, povjesničarka i psihologinja, izvršna direktorica „Mediteranskog ženskog fonda“, rođena je u Alžiru 1958. godine

Aktivna je u ženskom alžirskom pokretu tijekom 1980-ih, od njegovih samih početaka. U okviru Populacijskog fonda UN (FNUAP). Tijekom 1993. godine u Alžiru organizira sastanke i uspostavlja poveznice između alžirskih ženskin organizacija i donatora prisutnih u Alžiru.

U Francuskoj radi u uredu međunarodne koordinacije mreže solidarnosti „Žene pod islamskim zakonom“ (Women under Muslim law - WLUML) kao koordinatorica za zemlje sjeverne Afrike i Magreb-a (1995) i kao direktorica ureda Međunarodne koordinacije od 1996. do 1999. godine. Dio svoga rada na ovaj funkciji posvećuje traženju načina financiranja različitih projekata Mreže.

Nakon toga, s aktivistkinjama s područja ženskih prava iz Turske, Francuske, Alžira i Španjolske utemeljuje organizaciju “New Ways - International Alliance for Social Innovation“, čiji je zadatak stvaranje mreže za razmjenu i širenje iskustava. Uz pomoć ove mreže, Caroline također volonterski pomaže ženskim organizacijama u Alžiru, Turskoj i Maroku da pronađu financijsku potporu za projekte.

Caroline Sakina Brac de la Perriere jedna je od osnivačica Ženskog fonda koji je osnovan i utemeljen na zajedničkim iskustvima nekoliko ženskih organizacija, uključujući „20 ans Bakarat“ na lokalnoj razini u Alžiru, grupi „Collective 95 Maghreb Equality““ na razini Magreba i „Koaliciji za seksualna i tjelesna prava u muslimanskim društvima“ na mediteranskoj razini, kako bi na najbolji mogući način Fond pomogao potrebama ženskog pokreta za ravnopravnost u mediteranskoj regiji.

 

Rodom Alžirka, Caroline je napustila Alžir prije 15 godina i preselila se u Montpellier, nakon rata koji je otvorio „crne godine“ i „godine pepela“ (1992-2004), frakcijskih borbi između funadmentalista i države. Kao aktivistkinja u borbi za ravnopravnost žena i muškaraca u zajednici, radila je 4 godine u mreži „Women Living Under Muslim Laws“, International Solidarity Network, što joj je omogućilo da postane svjesna postojanja međunarodnih fondova za promociju ženskih prava. Tako ju je privukao „Fund for Women“, te je postala direktorica njegovog mediteranskog ogranka, kao strukture koja radi na prukupljanju sredstava za financiranje projekata za poboljšanje položaja žena na sjevernim i južnim obalama Sredozemnog mora.

„Mi organiziramo edukacije i sastanke na regionalnoj razini, info karavane koji idu iz grada u grad u Maroku, Alžiru i Francuskoj. Pomažemo mladim ženama da shvate egalitarne ideje kako bi promijenile svoje uvjete. One se moraju naučiti boriti i zajedno se usprotiviti izazovima utvrđenih patrijarhalnih uređenja!“ U nastojanjima da izgradi snažne i dugoročne organizacije, Caroline zahtijeva izdvajanja iz budžeta za pomoć ženama u stresu, planiranju roditeljstva itd.

http://www.medwomensfund.org/en/index.html

http://www.medwomensfund.org/en/CV_Caroline.htm

Intervju s Caroline Brac de la Perriere, hrvatski prijevod

Intervju s Caroline Brac de la Perriere, originalna audio snimka
 

print pdf mail