Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Geraldine Doyle: Mi to možemo!

Geraldine Doyle bila je model za poster „We Can Do It!“, ikonično utjelovljenje II svjetskog rata u karakteru „Rosie the Riveter“. Rođena je 31. srpnja 1924. godine u Inhesteru, Michigan. Otac joj je bio električar i umro je od upale pluća u njeznoj 10. godini života. Majka Augusta bila je kompozitorica koja je patila od skolioze.

Nakon mature u srednjoj školi u Ann Arbor-u, Geraldine je 1942. pronašla posao u metalurškoj tvornici „American Broach & Machine Co.“. Kako su se muškarci regrutirali i odlazili u vojnu službu, žene su počele preuzimati njihove uloge, uključujući i rad u tvornicama, što se do tada smatralo isključivo poslom za muškarce. Budući je Geraldine bila violončelistica, pribojavala se ozljeda ruku od rada na metalnoj presi, te je uskoro napustila tvornicu. Jednoga dana, fotograf „United Press Interantional“-a, grafički umjetnik Hoard Miller, fotografirao je 17-godišnju Geraldine s famoznom crvenom maramom s bijelim točkicama. Dok je radio za „Westinghouse Company“ ratnu produkciju, Miller je upotrijebio ovu fotografiju za potrebe kampanje protiv radničkih štrajkova.

Pošto je „We Can Do It!“ bila kreirana u okviru internog „Westinghouse“ projekta, nije bila poznata javnosti sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega je postala ikona u borbi za ravnopravnost  žena na radnom mjestu.

Geraldine Doyle nije znala da je upravo ona bila model za „We Can Do It!“ sve do 1984. godine, kada je slučajno ugledala originalnu fotografiju u „Modern Maturity“ magazinu. Karakter „Rosie the Riveter“, koji se temeljio na fotografiji Geraldine Doyle, postao je ikona i pojavio se 1992. godine na poštanskoj markici kao dio serije „II svjetski rat“ u izdanju američke poštanske službe.

„Rosie“ nije bila samo simbol II svjetskog rata, već je postala i  današnji simbol osnaživanja žena. Gladys Beckwith, bivši direktor Ženskog povijesnog centra, Michigan, i Hola slavnih, odao je priznanje Geraldine 2002. godine, rekavši pritom da je „Rosie the Riveter“ slika neovisne žene koja upravlja svojom vlastitom sudbinom. „Doyle je bila graciozna, prekrasna žena“, izjavio je Beckwith, dodavši da njezina smrt predstavlja završetak jedne ere i da moramo poštovati njezinu poruku..

Geraldine Hoff Doyle premunila je 26. prosinca 2010. godine u Lansingu, Michigen, uslijed komplikacija s artritisom, u svojoj 86. godini života. Imala je petero djece, 18 unučadi i 25 praunučadi.

Njoj u spomen, „Domine“ na svom kalendaru za 2011. godinu donose lik „Rosie the Riveter“ koja poručuje „Mi to možemo!“.

Kalendar možete preuzeti ovdje.

 

 

print pdf mail