Mjesec Dike Marijanović Radica
Dika Marjanović Radica (1892 – 1984) bila je žena koja je sačuvala kulinarsku tradiciju i narodnu baštinu dalmatinske kuhinje, jedna od naših najpoznatijih kuharica. Rođena je u Velom Varošu u Splitu. Završila je za učiteljicu domaćinske škole i dugo godina predavala mladim djevojkama u Splitu, Sinju i drugim mjestima Dalmacije. Održavala je tečajeve kuhanja svima, starima i mladima diljem Dalmacije – na otocima, u priobalju i u selima Dalmatinske zagore. Pri tom je ustrajno prikupljala recepte željna da sačuva od zaborava bogatu gurmansku baštinu i da svoje znanje nesebično prenese drugima. Prikupljene recepte objavila je u dvije knjige „Dalmatinska kuharica“ (1939) i „Praktična kuharica“ (1944). Svaki recept zapisan u „Dalmatinskoj kuhinji“ je osobno iskušala.
Upravo je njezina „Dalmatinska kuhinja“ postala nezaobilazno štivo mnogih kuharica i kuhara, obavezni dio dote generacija dalmatinskih nevjesti, a mnoge su bake i mame po ovoj kuharici naučile kuhati. Knjiga je od prvog izdanja 1939. u šest desetljeća tiskana u još 10-tak izdanja. Udruga Domine zahvalna je gospođi Diki Hrnjak Radica na pruženoj podršci i pomoći pri istraživanju života i djela njezine tete Dike Marjanović Radica.
Više o životu Dike Marjanović Radica čitajte u tekstovima Tihane Marović u Slobodnoj Dalmaciji i Jurice Pavičića u Jutarnjem listu. Također možete pogledati video s akcije „Imena ulica nose ženska imena“ iz 2019. s 1.Mediteranskog ženskog festivala u kojem volonterka domina Antonela Uvanović čita o životu Dike Marjanović Radica.
https://www.facebook.com/watch/live/?v=427457778129510&ref=watch_permalink