Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19 – rezultati istraživanja Autonomne ženske kuće Zagreb

Tea Bubić iz Domina prisustvovala je u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. online prezentaciji rezultata istraživanja Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije Covid-19. Istraživanje je provela Autonomna ženska kuća iz Zagreba u povodu tridesete godišnjice svog rada.

Istraživanje o utjecaju pandemije na partnersko nasilje nad ženama provela je psihologinja AŽKZ-a prof. Anita Lauri - Korajlija. Osvrt na pravne aspekte utjecaja pandemije i primjere iz prakse dati će odvjetnica AŽKZ-a Sanja Bezbradica Jelavić. Uvodničarka i moderatorica bit će jedna od osnivačica i dugogodišnja koordinatorica AŽKZ-a Neva Tölle.

U javnosti se, naročito u posljednje dane, dosta govori o partnerskom nasilju prema ženama tijekom pandemije. Već tijekom prvog vala pandemije jasno se isticalo da #ostanidoma mjere nisu svima zaštitno ponašanje. Dom nije svima sigurno mjesto.

Prvi podaci zemalja koje je epidemija pogodila prije Hrvatske, ukazivali su na porast nasilja prema ženama, a s vremenom je postalo jasno je svijet suočen i s pandemijom u sjeni. Cijela je svjetska istraživačka zajednica u ovom trenutku usmjerena na istraživanje Covida-19 i posljedica pandemije. Međutim, nažalost istraživanja o ovoj temi su iznimno rijetka. Ovo je prvo istraživanje u Hrvatskoj koje nam daje detaljniji uvid u to što se zaista događalo iza zatvorenih vrata. U istraživanju su sudjelovale 152 žene koje su preživjele nasilje, prosječne dobi 39 godina, većinom visokoobrazovane. Žene su od svojih trenutnih ili bivših partnera trpile nasilje u prosjeku 10 godina.

Rezultati pokazuju da je, polovica sudionica verbalnim napadima i prijetnjama bila izložena češće nego prije pandemije, a kod njih 40% socijalna izolacija je bila veća. Učestalije su postale i emocionalne ucjene i različite vrste ograničavanja. Nasilničko ponašanje nije postalo samo učestalije. Rezultati pokazuju da su navedeni oblici nasilja bili i jačeg intenziteta. Fizički napadi bili su učestaliji kod 14% sudionica, a jačeg intenziteta kod 12% sudionica. Posebno je značajan nalaz da 13% žena navodi da im je partner branio pristup mobitelu, a da je 20% njih imalo kontrolu i ograničenja u komunikaciji s drugim osobama. Pojavili su se i za pandemiju, specifični oblici nasilja. Preko 50% nasilnika zanemarivalo je upute kriznog stožera i upuštalo se u za pandemiju, rizična ponašanja. Na primjer neki su zlostavljači zabranjivali ženi i djeci korištenje maski i rukavica, a neki drugi su namjerno kihali i kašljali u lice partnerice i djece.

Žene su tijekom pandemije bile 20% više nego prije opterećene obiteljskim poslovima. Nažalost, naši rezultati pokazuju i da je tijekom pandemije gotovo 10% djece prvi put prisustvovalo nasilju nad majkama.

Nakon svega navedenog ne čudi da je psihološko zdravlje žena jako narušeno te imaju izrazito nizak osjećaj socijalne podrške.

Sigurne smo da će dobiveni rezultati poslužiti kao vrlo koristan indikator porasta nasilja u Hrvatskoj. Također upućujemo državne institucije da ih koristite kao smjernice za daljnje planiranje intervencija i zaštitu žrtava nasilja tijekom pandemije. Učinci pandemije na žene koje su preživjele nasilje još će se dugo vremena manifestirati i nakon što ona prestane, navode iz AŽKZ.

Prezentaciju se mogla pratiti i putem live prijenosa na You Tube kanalu Autonomne ženske kuće Zagreb na slijedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=1PX-E3Hhjd4
 

print pdf mail