Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Mjesec Palmine Piplović

 U okviru projekta obilježavanja ženske prošlosti Splita mjesec listopad posvećen je heroini splitskog pokreta otpora tijekom II. svjetskog rata Palmini Piplović.

Tijekom listopada provedene su dvije edukativne šetnje, te je otvoren mural u Varošu, u blizini rodne kuće Palmine Piplović, a volonterka Natalija Stepanović istražila je dostupne informacije o njenom životu.

Palmina Piplović i bila je jedna od osmero djece varoške familije iz današnje Senjske ulice. Ilegalno je pomagala partizanima, poticala njemačke vojnike da dezertiraju i pomagala ih smještati na oslobođeni teritorij. Imala je 22 godine kad su je 7. listopada 1944. Nijemci uhapsili. Tri dana mučena je u zatvoru. Zajedno s Nikolom Zavoreom i njemačkim vojnikom, stanovitim brijačem Fritzom, obješena je o stup električne rasvjete na predjelu Ljubinac, na putu između Bilankuše i Majdana. Nakon dva dana obješeno tijelo je skinuto i pokopano pokraj puta. Nakon završetka rata tijelo je esksuhirano i Palmina je dostojno sahranjena. Njezina obitelj poklonila je vlastito zemljište Gradu za gradnju vrtića na Marjanu. Dva dana izmučeno tijelo mlade cure visjelo je na stupu, da bi je potom milosrdno pokopali kao pregaženog psa koji metar dalje, uz rub puta. Ostale su samo ostale su samo ostrižene pletenice s fjokićima, koje obitelj i danas čuva. Do devedesetih godina grad se sjećao Palmine Piplović jer je vrtić izgrađen na zemljištu koje je njezina obitelj darovala gradu u Varošu, pod Marjanom nosio njezino ime. Negdje u prvoj polovici dvije tisućitih formirana je građanska inicijativa za povratak imena vrtiću. Bezuspješno do danas. Akcija za oživljavanje sjećanja na Palminu Piplović pridružile su se i Domine izradom murala u Palminoj ulici u Varošu.

Mjesec palmine Piplović dio je projekta „PričaONA solidarnoSTi“. Projekt se provodi u okviru Europskih snaga solidarnosti uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU.

O Palmini Piplović više na linku.

print pdf mail