Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

NEĆU da drugi odlučuju o mom tijelu! – javna akcija u Marmontovoj

U ponedjeljak, 28. rujna, u povodu međunarodnog dana akcija za siguran i dostupan pobačaj održana je javna akcija/performans u Marmontovoj s poletkom u18:30 sati.

Povod za akciju je obilježavanje međunarodnog dana i iskazivanje solidarnosti sa ženama diljem Europe i svijeta, pa tako, nažalost i sa ženama u Hrvatskoj kojima je pravo na medicinski zahvat prekida trudnoće ograničeno ili onemogućeno. Na samoj akciji koja nosi simboličnu poruku NEĆU – da drugi odlučuju o mom tijelu! Istaknut je zahtjev za donošenjem novog zakona koji će ženama u Hrvatskoj osigurati siguran i dostupan, te besplatan pobačaj. Poruka je upućena Vladi i Ministru zdravstva, koji je, nakon što je već prije godinu dana istekao rok za donošenje novog, suvremenijeg zakona o pravu na pobačaj, a prema odluci Ustavnog sud, najavio donošenje novog zakona koji bi, između ostalog uveo obvezno savjetovanje za žene koje se odluče na prekid trudnoće! Ministar zdravstva tako nažalost ne vidi problem u prizivu savjesti i reproduktivno zdravlje žena ne smatra važnim. U maniri najtvrdokornijih kršitelja ženskih prava poručuje djevojkama i ženama da će dozvolu za medicinski prekid trudnoće tražiti pred „pametnim“ glavicama koje znaju sve o njezinom tijelu i životu bolje nego ona sama!

Žena je punopravna i po Ustavu RH ravnopravna članica društva. Njezinu odluku valja poštivati, a nikako propitivati! Svima koji se igraju s našim ostvarenim pravima jasno smo poručile: 
📣 NEĆU!
📣 NEĆU da drugi odlučuju o mom tijelu!
📣 NEĆU priziv savjesti u obavljanju profesionalne dužnosti u javnoj zdravstvenoj ustanovi!
📣 NEĆU plaćanje!
📣 NEĆU savjetovanje!
📣 NEĆU...!

Akciju su organizirale Domine a pokrenule su je građanke i građani Splita, a akcija je održana sukladno važećim epidemiološkim mjerama o okupljanju na otvorenim prostorima. Na samoj akciji unatoč ne obećavajućim kišnim oblacima, okupilo se nekih pedesetak građanki i građana te je sve prošlo u najboljem redu i pozitivnoj atmosferi. Hvala svima koji su bili s nama, sudjelovali, pomogli i podržali ovu akciju!

Žena je punopravna i po Ustavu RH ravnopravna članica društva. Njezinu odluku valja poštivati, a nikako propitivati.

print pdf mail