Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i novi kontakt savjetovališta „Maja Čulić“

Od danas, 22. rujna, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pomoć, podrška i ostale usluge Savjetovalište "Maja Čulić" dostupne su i putem poziva na broj 📱 099/602 22 65.

Brojne korisnice i korisnici savjetovališta „Maja Čulić“ od danas nas i službeno mogu dobiti i putem mobitela koji je dostupan od 0 do 24 sata svakim radnim danom, a po potrebi i vikendom. Pokretanje ove linije rezultat je povećane potrebe korisnica koja je naročito iskazana nakon pandemijske krize koja je potaknula i pandemiju u sjeni, kako su je nazvale UN Women, odnosno enormni porast nasilja nad ženama i u obitelji. Prema nekim pokazateljima radi se o povećanju od 40%,. Udruga Domine, podsjećamo u vrijeme lockdowna zabilježila je povećanje poziva i intervencija od 75%. Tijekom rujna i dalje bilježimo porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirale smo 408 sati pružene bilo opće, pravne ili psihološke podrške.

O važnosti obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama preuzele smo tekst sa stranica Hrvatskog sabora.

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja, na što u svom godišnjem izvješću za 2019. godinu upozorava i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Upravo je njezino istraživanje provedeno u okviru EU-projekta na uzorku od 470 prekršajnih presuda (2012. - 2016.) pokazalo da sudovi naginju „blagoj politici kažnjavanja kroz odmjeravanje izrečenih sankcija za obiteljsko nasilje“.

Iako evidentirane brojke iz 2019. ukazuju na nastavak kontinuiranog pada broja slučajeva obiteljskog nasilja od oko 10 posto godišnje, i nadalje je potreban sustavan rad na sprječavanju nasilja na svim razinama vlasti, a što uključuje osposobljavanje uključenih nadležnih aktera, posvećeni rad na osvješćivanju ovog društvenog problema te osiguranje dostupnosti informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške žrtvama različitih oblika nasilja.

Više na: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/22-rujna-u-hrvatskoj-se-obiljezava-nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-0

print pdf mail