Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Odgovor Domina na povećanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u vrijeme krize izazvane virusom COVID-19

Krajem svibnja završen je na neki način rad savjetovališta u ograničenim uvjetima krize izazvane COVIDom -19. Nakon što nam se 2. travnja javila prva žena koja se našla na ulici bez sredstava za život i nakon što smo poslale apel javnosti za financijskom pomoći i stavljanjem na raspolaganje stanova i apartmana na raspolaganje zbog privremenog smještaja žrtava obiteljskog nasilja pomogle smo brojnim ženama, ali i drugim žrtvama nasilja.

U vremenu od 2. travnja do 31. svibnja odradile smo 151 sat pomoći i podrške, bilo pravne ili psiho-socijalne. U ta dva mjeseca za neki oblik pomoći i podrške, a što je uključivalo privremeni smještaj, troškove hrane, prijevoza, novčane ili druge materijalne pomoći, opće, psihološke i/ili pravne pomoći i podrške primilo je ukupno 70 osoba, od kojih su više od 90% žene. Više od 10 osoba sa stanovima i apartmanima širom Dalmacije ponudilo je svoje stanove za potrebe privremenog smještaja žena i djece žrtava nasilja u obitelji.

Tijekom dva mjeseca trajanja akcije primile smo ukupno 73 pojedinačne donacije u ukupnoj vrijednosti od 16.140, 34 kune. Od prikupljenih sredstava platile smo smještaj, hranu, prijevoz i ostale potrebe za 6 osoba i to u ukupnom iznosu od 13.035,72 kune. Ostala prikupljena sredstva utrošite će se na terenske obilaske korisnika te na besplatnu pravnu i psihološku pomoć. U akciju su se uključile umjetnica Andrea Resner, te Glorije Gizde, Nastja Kljaić i Jelena Bando koje su se odrekle polovine zarade od prodaje svojih djela u korist Savjetovališta „Maja Čulić“.

Od prikupljenih sredstava te u suradnji s udrugom MoST osigurale smo 8 paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama. Akciju je podržao i Uber koji nam je dodjeli besplatne kupone u vrijednosti 11. 600,00 kn za vožnje kroz Split, Solin i Kaštela za naše korisnice, volonterke i članice.

Uz pomoć Zaklade Solidarna i fonda Spasi me osigurale smo pokrivanje troškova tromjesečnog stanovanja za dvije žene, žrtve nasilja u obitelji.
Akciji se priključio i restoran Fig koji će početkom lipnja organizirati donatorsku večeru za podršku radu autonomnog savjetovališta za žene koje su doživjele nasilje udruge Domine.

Tijekom trajanja krize od 16. ožujka do 18. svibnja telefon udruge Domine bio je preusmjeren na mobitel i dostupan 24. sata. Većina podrške pružena je putem telefona, ali određeni dio i putem društvenih mreža i emaila. Većina prijavljenih slučajeva odnosila se na nasilje u obitelji.

print pdf mail