Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Uber podržao rad udruge Domine za žene žrtve nasilja u obitelji

Udruga Domine i Uber prepoznali su se u inicijativi #MovingWhatMatters. Potaknut upozorenjima organizacije UN Women o porastu nasilja u obitelji u vrijeme koronakrize kada su građani diljem svijeta pozvani da ostanu doma kako bi se suzbilo širenje virusa, Uber je na globalnoj razini odlučio podržati rad organizacija koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Kroz suradnje s udrugama kompanija će osigurati 50.000 besplatnih vožnji do skloništa i sigurnih kuća te više od 45.000 besplatnih obroka u 35 gradova i 16 zemalja. Projekt je dio velike Uberove inicijative #MovingWhatMatters u sklopu koje će donirati 10 milijuna besplatnih vožnji i isporuka hrane onima kojima je najpotrebnije s obzirom na posljedice krize koronavirusa, među kojima su i žene žrtve nasilja.

Partnerstvom s udrugom Domine u Splitu želimo pružiti podršku svim ženama žrtvama obiteljskog nasilja i udruzi olakšati pružanje pomoći. Želimo dati svoj mali doprinos kako bismo žrtvama omogućili sigurno kretanje i lakši pristup uslugama koje život znače", istaknuli su iz Ubera.

Zahvaljujući podršci Ubera udruga je osigurala prijevoz za žene žrtve nasilja, korisnice i volonterke savjetovališta i to u vidu promotivnih kupona za jednokratne vožnje.

Domine - organizacija za promicanje ženskih prava u Splitu djeluje na promicanju zaštite ženskih prava i načela ravnopravnosti od 2002. godine. Udruga se bavi osnaživanjem žena, zagovaranjem društvenih promjena, edukacijama, istraživanjem te je posebno usmjerena na rad sa ženama i mladima. Jedan od pet programa rada usmjeren je na direktnu podršku ženama koje su doživjele nasilje te drugim žrtvama nasilja u obitelji. Podrška se sastoji od besplatne opće, pravne i psihološke pomoći, a provodi se kroz savjetovalište udruge „Maja Čulić“. Savjetovalište nosi ime osnivačice prve organizacije u Splitu koja se bavila pravima žena, Ženske narodne zadruge iz 1918. godine, a koja je u svom programu imala savjetovalište za majku i dijete.

S pojavom pandemije izazvane Covidom-19 na koju je svijet odgovorio s porukom #ostanitedoma i ograničenim radom javnih službi, vrlo brzo razvila se pandemija u sjeni, kako ju je nazvao UN Women, a koja je rezultirala enormnim porastom nasilja u obitelji, te posljedično ostajanjem žena diljem svijeta bez prihoda za život i elementarnih životnih uvjeta poput doma. Tako Domine od početka travnja bilježe porast poziva žena kojima je potrebna pomoć. To je rezultiralo apelom udruge za pomoć da bi pomogli drugima na koji su brojni građani odgovorili bilo novčanim donacijama, donacijama u hrani i drugim potrepštinama ili ustupanjem svojih stanova za privremeni smještaj žrtava nasilja u obitelji. Do sada je neki oblik podrške primilo više od 40 osoba, a pozivi ne prestaju.

Akciji podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji pridružio se Uber koji je za naše korisnice i volonterke koje nesebično pomažu svih ovih dana izolacije i lockdown-a osigurao promotivne kodove za jednokratne vožnje u ukupnoj vrijednosti od 11.600,00 kuna. Akcija traje do kraja slijedećeg mjeseca, odnosno do 30. lipnja Domine ovim putem izražavaju zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom te u ime naših korisnica i volonterki izražavamo zahvalnost Uberu koji je prepoznao potrebe žena žrtava nasilja u vrijeme Covida- 19, ali i žene žrtve nasilja kao posebno ranjivu skupinu i društveni problem nasilja nad ženama koji samo zajedničkim pristupom i odgovornim društvenim ponašanjem možemo rješavati.

print pdf mail