Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Upućen prijedlog komisiji za imena ulica, trgova i/ili spomenika

Udruga Domine već više od desetljeća razvija program istraživanja „ženske prošlosti“ Splita i Dalmacije, tragajući za znamenitim ženama, koje su ostavile traga i obilježile određeno razdoblje u životu grada Splita i dalmatinske regije, a neke od njih, nedvojbeno su ostavile utjecaj i mnogu šire, neovisno o tome gdje su živjele i djelovale.

Tako smo, upravo uz hvalevrijednu podršku Grada Splita i tadašnje službe za kulturu, 2007. u prosincu, nakon provedenog istraživanja, prvi put javnosti u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu predstavile imena 15 žena te pokret za građanska prava žena koji je u gradu djelovao između dva rata. Izložba je bila posvećena prerano preminuloj prvakinji Drame splitskog HNK, Zdravki Krstulović.

Nakon toga, izložba je predstavljena u brojnim gradovima (Solin, Omiš, Korčula…), napisano je nekoliko završnih i znanstvenih radova na temu, učenici u splitskim školama temu ženske povijesti prihvatili su kao zanimljivu te je na tu temu pripremljeno nekoliko sudjelovanja na raznim školskim natjecanjima. Imena žena koje su prvi put predstavljene na našoj izložbi 2007. našla su se u novinskim člancima i na hrvatskoj Wikipediji. Udruga je nastavila prikupljati podatke i proširivati listu s imenima žena koje je povijest na neki način zabilježila, a sadašnjost ne cijeni dovoljno te u svojoj datoteci imamo prikupljeno više od 150 imena žena čije smo biografije istražile ili ih tek treba istražiti.

Činjenica je da je Split jedan od najbrže rastućih turističkih centara u Hrvatskoj te da najviše turista dolazi iz UK, SAD i Australije. Oni su nam važni jer ih zanima povijest i kultura, a ne dolaze isključivo radi sunca i mora. Zbog globalnih pokreta kao što su #MeToo i Time's up i ekspanzije kreativne ponude tzv. ženskih tura mi smo prepoznale priliku, a nas je prepoznao Airbnb, koji je edukacijsku šetnju Her Story in Split uvrstio prije par godina u Airbnb Experience i na taj način podržava naš rad. Tako je Split uz velike svjetske gradove poput Londona, Amsterdama ili New Yorka jedan od rijetkih u svijetu, a sigurno prvi, ako ne i jedini u Hrvatskoj koji na ovaj način može predstaviti dio svoje prošlosti.

Imenovanje ulica, trgova, spomeničko obilježavanje žena u javnom prostoru dio je smislene i odgovorne politike upravljanja gradom koji prepoznaje ravnopravnost žena i muškaraca kao važnu za razvoj suvremenog društva. 2018. godine, u znak obilježavanja 100 godina ženskog pokreta u Splitu, savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtava obiteljskog nasilja koje djeluje u udruzi, nazvale smo u spomen na prvu osnivačicu Ženske narodne zadruge (7.12.1918.), a koja je imala savjetovalište za majku i dijete, „Maja Čulić“. Domine su tijekom prošle godine pokrenule Mediteranski ženski festival na kojem je, opet uz suradnju i podršku Grada Splita, grad dobio prvi ženski mural posvećen Zdravki Krstulović, autorice Josipe Krolo. Osmislile smo i provele akciju „Ulice grada nose imena žena“ te smo ove godine, u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, naglasile važnost ženske prošlosti na način da smo dale tiskati 102 imena znamenitih Splićanki i Dalmatinki u čast 102 godine ženskog pokreta u Splitu. Na tom smo skupu istakli imena 3 znamenite žene za koje smatramo da im Grad, na prijedlog Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike, u ovom mandatu treba na neki način odati počast. To su žene iz novije povijesti, a koje su svaka na svoj način doprinijele razvoju grada i prepoznatljivosti Splita kao grada koji cijeni i brine se o svim svojim građanima.

  • Zdravka Krstulović - prerano preminula i još brže zaboravljena prvakinja drame HNK, glumica koja je kroz televizijske serije Malo misto i Velo misto proslavila Split i Splićane.
  • Palmina Piplović - članica pokreta otpora protiv okupacije grada Splita, mlada majka koja je prerano izgubila život u borbi za slobodu Splita.
  • Vera Škarica Bekavac - prema pisanju Novog Doba iz 1926. prva splitska liječnica, koja je umiralište djece pretvorila u lječilište, osnovala dječji odjel i bila njegova ravnateljica od 1934. do 1954.

 

Pored njih tri tražimo od Komisije da nađe načina kako se odužiti još jednoj ženi, a to je:

  • Vinka Bulić, rođena Šperac, žena zaslužna za očuvanje dokumentacije o ženskom građanskom pokretu u Splitu između dva rata, novinarka, planinarka, humanitarka i borkinja za prava žena.

 

Prijedlog je upućen Uredu gradonačelnika i Komisiji za imenovanje ulica. Ovim putem još jednom ih pozivamo da razmotre prijedlog.

Ova akcija završile smo i jednogodišnji projekt RadiONA ravnopravnoSTi. Projekt je financiran sredstvima agencije za mobilnost i program Europske Unije (AMPEU) iz programa Europske snage solidarnosti.

print pdf mail