Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Tribina "Od priziva savjesti do zabrane abortusa"

11. svibnja 2019. u Zadru, bile smo sudionice tribine "Od priziva savjesti do zabrane abortusa", a u organizaciji Foruma žena SDP-a. Nacrt SDP-ovog prijedloga Zakona o medicinskom prekidu trudnoće predstavila je predsjednica foruma žena SDP-a Maja Sporiš, koja je naglasila da pobačaj mora biti dostupan, legalan i besplatan, jednako kao i kontracepcija uz poseban naglasak na edukaciji.  Također je naglasila da je problematika priziva savjesti dvojbena i da predstavlja loš institut.

Mirjana Kučer rekla je da je 20 godina dio pokreta za prava žena i da situacija danas nije puno bolja nego što je bila prije. U određenim područjima napravljeni su koraci unazad kao što je prisustvo žena u politici, potplaćenost na polju rada, i napad na već stečena i ostvarena seksualna i reproduktivna prava žena. Rekla je da je medicinski zahvat prekida trudnoće na zahtjev za žene u Hrvatskoj svakim danom sve manje dostupan jer imamo apsurdnu situaciju - zakone koji se ne provode.

Karmela Šegvić predstavila je aktivističku akciju kojoj se pridružila u Veroni u ožujku ove godine, a radi podrške talijanskoj feminističkoj organizaciji „Non una di meno“, kao odgovor na održavanje Svjetskog kongresa obitelji u Veroni pod pokroviteljstvom i punom podrškom nekih od talijanskih političara i ministara. Posebno je istakla da je zbog trenutnog stanja u Europi i udara na prava žena nužno potrebno javnim akcijama ukazivati na zatiranje već stečenih ženskih prava.

print pdf mail