Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Održan Noćni marš ZA prava žena

I ove godine smo se 8. ožujka, na Međunarodni dan žena podsjetile na kontinuitet ženske borbe; na ostvarena prava i ona za koja se tek trebamo izboriti. Upozorile smo na društvo i kulturu nasilja koje je nužno mijenjati.
U maršu smo prošle od Trga Gaje Bulata, ispred HNK, preko Marmontove, Rive, Voćnog trga do Pjace gdje su pročitani zahtjevi ovogodišnjeg marša. Marš je započeo pjesmom ženske klape Marjan i uvodnim govorom u kojem smo se podsjetile povijesti ženske borbe i žena koje su gotov na istom mjestu 1935. uhićene jer su progovorile o teškom položaju žena. U drugom govoru održanom na Rivi se još jednom obratila pažnja na nedovoljno prepoznavanje žena u javnom prostoru, u imenima trgova i ulica te na generalnu neravnopravnost s kojom se žene ovog Grada suočavaju. Na Pjaci su pročitani zahtjevi u kojima se poziva na odgovornost, vraćanje prava žena u političku i javno agendu, pravo na rad i dostojanstven život. Govore kao i zahtjeve u cijelosti možete pročitati ovdje.
Marš je završio pjesmom, plesom i slavljem žena.

Zahvaljujemo našim volonterkama i volonterima koji su i ove godine pomogli u pripremi Marša, klapi Klapa Klapa koja je bubnjevima ispratila marš, Jakovu Prkiću, Hrvoju Cokariću i Kulturno umjetničkoj udruzi Uzgon na pomoći s razglasom, klapi Marjanke koje su pjesmom otvorile i zatvorile marš i Elsie Angeles-Novaković na završnom plesu!

 

print pdf mail