Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Evidencija nasilja nad ženama i u obitelji – Održan radni sastanak s predstavnicima udruga i institucija s područja Splitsko-dalmatinske županije

U sklopu rada Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja udruga Domine već treću godinu za redom provodi redovito istraživanje o učestalosti i prijavljivanju nasilja u obitelji na području četiri dalmatinske županije. Stoga smo u četvrtak, 29.ožujka održale zajednički sastanak s predstavnicama institucija, prije svega centara za socijalnu skrb i policije, te udruga koje se na području naše Županije bave ovom problematikom.

Istraživanje se provodi kako bi se prikupili podaci za godišnji izvještaj o stanju ženskih ljudskih prava u području nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svrha istraživanja je postizanje cjelovitosti i kvalitete podataka na području Dalmacije te poboljšanje kvalitete usluge Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. U tu svrhu smo kreirale upitnik koji je većina sudionica sastanka prošle godine dobila i ispunila, a odnosio se na iskustva rada s ženama žrtvama nasilja u 2016. godini. Dobiveni podaci pokazali su nam kako svi vodimo evidenciju na drugačiji način, sukladno čemu ne postoji sustavno praćenje podataka o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, a u konačnici je nemoguće doći do sveobuhvatnih podataka koji bi bili temelj za poboljšanje kvalitete usluga i kreiranje pretpostavki koje bi nam pomogle smanjiti broj slučajeva nasilja nad ženama.

Cilj sastanka je bio razmjena iskustava i prakse u evidenciji nasilja i radu sa žrtvama,a kako bismo utjecale na unaprjeđenje samog sustava evidencije i rada sa žrtvama. Također smo željele dobiti i povratnu informaciju o sadržaju ovogodišnjih upitnika jer nam je u cilju dobiti što preciznije i potpunije informacije. Sastanak je bio izuzetno uspješan a na njemu su osim Domina prisustvovale predstavnice PU SDŽ, CZSS Split i Trogir, Ureda za zaštitu žrtava i svjedoka pri Županijskom sudu u Splitu, te udruge Bijeli krug i Ženska grupa Split.

Zaključno, neke nedoumice oko vođenja evidencije su razriješene te je također podržan ovakav koordinirani način pristupa rješavanju problema nasilja nad ženama i ubitelji i iskazana potreba za daljnjom suradnjom.

U narednom razdoblju u planu je organizacija radnih sastanaka i s lokalnim dionicima Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

print pdf mail