Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Pobačaj nije pitanje svjetonazora već prava žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja

Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava reagirale su na izjavu Ministra zdravstva Kujundžića da će u radnu skupinu za pripremu novog zakona o pobačaju uključiti i Katoličku crkvu, te da će zakon biti restriktivniji s ciljem smanjenja broja pobačaja.

U svojoj izjavi predstavnice Ženske mreže i Platforme podsjećaju Ministra i Vladu da je UN-ov  Odbor za praćenje provedbe CEDAW konvencije istaknuo u svojim zaključcima vezano za 4. i 5. izvješće RH o provedbi i primjeni Konvencije da je Hrvatska u obvezi osigurati mjere, pa tako i zakonodavne koje će zaštititi pravo žene od sociokulturnih, pa i vjerskih utjecaja. Prekid trudnoće mora biti samostalna i slobodna odluka žene i nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava. Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja!

Izjava povodom najave ministra Kujundžića o uključivanju Katoličke crkve u pripremu novog Zakona o pobačaju

Iz medija:

Ženska mreža: 'Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, nego prava žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja' (Jutarnji Vijesti)

Ženska mreža: Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, nego prava žene. U radnoj skupini nema mjesta za Crkvu (Slobodna Dalmacija)

Ženska mreža: Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, nego prava žene (Dalmacija News)

Aktivistice oštro napale ministra Kujundžića: U Crkvi nema stručnosti da bi mogla odlučivati o pobačaju (tportal.hr)

print pdf mail