Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Žene na tržištu rada u Osvrtu

U srijedu, 08.06.2017. Karmela Šegvić je bila gošća u emisiji Osvrt na TV Jadranu. Emisija se učestalo bavi različitim društvenim problemima te svim oblicima diskriminacije svih društvenih grupa u podređenom položaju.

Ovaj put riječ je bila rodnoj nejednakosti na tržištu rada. Karmela je ovom  prilikom naglasila kako Hrvatska ima razrađene mehanizme i zakone koji služe prevenciji diskriminacije na tržištu rada, ali je ona i dalje široko rasprostranjena. Nezaposlenost žena je veća nego kod muškaraca iako su žene većinsko stanovništvo u Hrvatskoj, što ih istovremeno izlaže i većem riziku od siromaštva. Čak i kada uspoređujemo zaposlene muškarce i žene, vidljivo je kako su u manjini na visoko plaćenim pozicijama te se puno lakše zapošljavaju na lošije plaćenim radnim mjestima. Jedan od često neprepoznatih oblika diskriminacije žena su pitanja na razgovorima za posao koja se odnose na njihovo bračno stanje te želju za zasnivanjem obitelji.

Problemi ne završavaju traženjem posla, žene su, više od muškaraca, izložene raznim oblicima uznemiravanja i diskriminacije na radnom mjestu, od diskriminacije na osnovu fizičko izgleda do neželjenih dodira i seksualnih komentara.

Kao rješenje uvijek postoji opcija prijave Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova ili inspektoratu rada, međutim ovaj problem treba trajnije rješenje. Stoga, potrebne su nam javne politike koje će pružiti kako jednake prilike za posao tako i jednake šanse za napredovanjem.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

 

print pdf mail