Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Tripalovi dani u Sinju

U petak 02.06.2017. u Alkarskim dvorima u Sinju održani su 3. Tripalovi dani koji su se ove godine primarno bavili otvorenim društvom. U sklopu manifestacije predstavljena je i knjiga: Miko Tripalo: Otvoreno društvo. Knjigom se prvi put u javnost iznosi rukopisna ostavština Tripalovih bilješki uz istoimenu knjigu Karla Poppera. Nakon predstavljanja knjige održan je simpozij pod nazivom Otvoreno društvo na kojem je, uz brojne sudionike i sudionice, sudjelovala i Karmel a Šegvić iz udruge Domine.

 Cilj skupa bio je okupiti stručnjake i stručnjakinje te druge društveno osviještene osobe, poput predstavnik organizacija civilnog društva, koji žele javno iznijeti i razmijeniti svoje uvide i istraživanja o stanju otvorenosti društva u Hrvatskoj. Jedna od tema o kojoj se pri tom govorilo je bila i rodna i spolna diskriminacija. Tom prilikom Karmela Šegvić se u svom izlaganju osvrnula na podzastupljenost žena u politici. Dobar pokazatelj za to su i nedavni lokani izbori u kojem je od ukupnog broja kandidatkinja i kandidata bilo tek 41,7% žena, a kada se pogleda koliko ih je bilo nositeljica izbornih lista situacija i više nego zabrinjavajuća, tek 15%. U sklopu toga, osvrnula se na neke od zemalja koje Hrvatskoj mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse, kao što su Španjolska i Finska. Španjolska ima jako efikasan sustav kvota za žene, dok Finska ima zakon o ravnopravnosti spolova o 1987. godina, a u 2007 postaje prva država s većinskom ženskom vladom.

To postavlja pitanje zašto u Hrvatskoj nema žena u politici. Na to pitanje ne postoji jednoznačan odgovor, ali se odgovori mogu potražiti u jako patrijarhalnom društvu sa određenim rodnim ulogama u kojima javno pripada muškarcima, a privatno ženama, u nedostatku društvene solidarnosti te u konačnici u nepostojanju ženskih kvota.

 

print pdf mail