Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Udruge upozoravaju na nedostatak jasnih kriterija i procedura u upravljanju gradskim prostorima

Građanska inicijativa za transparentno upravljanje gradskim prostorima održala je press konferenciju u parku ispred zgrade Banovine, odnosno uprave Grada Splita u četvrtak, 25.svibnja s početkom u 11:00 sati, a u povodu slučaja uzurpacije prostora udruge Adria Art Annale od strane privatnog poduzetnika u Dioklecijanovoj 1 u Palači.

Građanska inicijativa za transparentno upravljanje gradskim prostorima osnovana je prije dvije godine kao odgovor organizacija civilnog društva na postojeće netransparentne kriterije i nejasne procedure provođenja Natječaja za zakup poslovnih prostora Grada Splita prikupljanjem pisanih ponuda i uopće način upravljanja gradskim prostorima. Inicijativa je okupila više od 50 udruga koje djeluju na prostoru grada. Prvi zahtjev Inicijative bilo je poništenje Natječaja dok se ne uspostave procedure i kriteriji za dodjelu prostora.

Inicijativa je, naime tada upozoravala na nedostatak jasnih kriterija te predlagala zajedničku izradu kriterija za dodjelu prostora udrugama, a koja bi se temeljila na Odluci o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele prostora u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje organizacijama civilnog društva radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro, a koju je donijelo Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom krajem lipnja 2015. Inicijativa je također upozorila na intenciju Grada za micanje udruga iz samog centra i očitu namjeru komercijalizacije prostora koje koriste udruge. Upravo to se pokazalo točnim u slučaju udruge Adria Art Annale.

Danas udruge traže da se pokrene proces izrade novog natječaja za dodjelu prostora na korištenje neprofitnim organizacijama koje rade za opće dobro te da proces izrade natječaja (posebice u dijelu definiranja kriterija i uvjeta koje treba zadovoljiti svaki prijavitelj) bude transparentan i omogući sudjelovanje svim zainteresiranim akterima.

Također, s obzirom na to da smo upozoravali na moguće štetne posljedice dijela kriterija i uvjeta iz prethodnog natječaja, tražimo i da se utvrdi odgovornost za inzistiranje na nelogičnim i štetnim kriterijima i uvjetima navedenog natječaja, odnosno gospodarenja prostorima kojima grad upravlja.

Više na:

http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/udruge-pred-banovinom--grad-sa-svojom-imovinom-upravlja-kaoticno-i-netransparentno/21847

print pdf mail