Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Završena akcija ''Žene Splita za sve žene svita''

Žene Splita za sve žene je akcija organizirana u svrhu obilježavanja Dana žena. Odrađena je u suradnji s Ligom za prevenciju ovisnosti, Centarom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Rotaract klubom Split i brojnim volonterkama i volonterima.
Akcija je započela otvaranjem izložbe u Zlatnim vratima na kojoj su prikazani radovi autorice Nine Šimunović, radovi polaznica i polaznika radionice kreativnog šivanja i krojenja Lige za prevenciju ovisnosti, radovi polaznica likovne radionice udruge Feniks te radovi polaznica kreativne radionice udruge Naši trudi iz Vele Luke. Gošće na otvaranju izložbe su bili Pjevačko društvo Marjan te spisateljica Senka Lovrić. Izložba je bila otvorena od 7.-11.3. 2017.

Povodom Međunarodnog Dana žena, Domine su uz pomoć brojnih aktivista i aktivistkinja organizirale Noćni marš Za prava žena pod sloganom ''Računajte na otpor'' . Marš je krenuo u 18 sati sa splitske Pjace i prošao rutom na kojoj su se svi okupljeni prisjetili žena koje su se prije 99 godina počele borbu za svoja prava. Prisjetilo se na osnivanje Narodne zadruge i na rad dvije izvanredne splitske žene, Anke Berus i Vinke Bulić. Na maršu se okupilo oko 1000 sudionika i sudionica, hvala svima koje i koji su došle/i i sudjelovale/i u maršu i na taj način pokazale/i da smo spremne/i na otpor i ustajanje u obranu prava žena! Hvala svima uključenim u organizaciju marša, a posebno Blanki, Đordani, Karmeli, Mirjani, Siniši i Slavici, Tanji i Vesni, Nini, Toncu i Nikolini te članicama i članovima udruga Flomaster, Rišpet i Bitcherin. Hvala Jakovu na razglasu i bubnjarkama i bubnjarima Klapa Klapa na izvrsnoj atmosferi tijekom cijelog marša. Posebna zahvala glumicama Brui Bebić i Aneti Matulić koje su oživjele dvije izvanredne splitske žene Vinku Bulić i Anku Berus. Također, hvala Gradu Splitu na ustupanju prostora.

Akcija je završena 10.3. humanitarnom predstavom ''Molly Bloom'' u izvedbi dvije mlade splitske glumice Monike Vuco i Katarine Rimac, a u organizaciji Rotaract kluba Split. Cilj humanitarne predstave je bilo prikupljanje sredstava za rad Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji koje vodi udruga Domine. Savjetovalište inače nije kontinuirano financirano od strane institucija, već je zasnovano na volonterskom radu i kao takvo jedino je u Dalmaciji, stoga smo izrazito zahvalne na prepoznavanju rada Savjetovališta kroz uključivanje u ovaj hvale vrijedan projekt. ''Molly Bloom'' je dio projekta koji nizom predstava ima za cilj afirmirati mlade splitske glumačke nade te istovremeno pomagati humane projekte u lokalnoj zajednici.

Hvala svima koje i koji su na bilo kakav način sudjelovale i sudjelovali u akciji Žene Splita za sve žene svita!
 

print pdf mail