Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

mirjana... uz Međunarodni praznik rada

Uz Međunarodni praznik rada ili Dan radnika/ca - žene na tržištu rada u Hrvatskoj

Ne izgovorima u primjeni i poštivanju prava žena! / No reservation for women's rights!


Razvoj ženskih prava vezan je uz povijesnu borbu žena za građanska i radna prava. Svjesne svog teškog položaja na tržištu rada i u društvu općenito žene su svoj put socijalne i ekonomske emancipacije najčešće započinjale upravo na radničkim prosvjedima i demonstracijama. Udruživale su se u različite radničke i socijalne unije i zahtijevale bolje uvjete rada, jednake mogućnosti na poslu, pravo na obrazovanje, jednaku plaću za jednak rad, osam-satno radno vrijeme, te građanska i politička prava. Na takvoj društvenoj osnovi razvio se prvi i val feminizma, ali i osnove većine suvremenih feminističkih pokreta.
Povijest ženskih ljudskih prava podrazumijeva osim prava glasa, pravo na vlasništvo, obrazovanje, jednake mogućnosti na poslu, jednaku plaću za jednak rad i ravnopravnost, odnosno jednake mogućnosti za žene i muškarce u svim područjima društvenog, ekonomskog, političkog, kulturnog, privatnog i javnog života. Ta borba traje neprekidno od prvih sufražetskih pokreta i svjedoči o relativnosti vremena nužnog za promjene.
Danas u Hrvatskoj imamo recesiju i najavljene mjere gospodarskog oporavka. O dubini recesije govori podatak da je porastao udio muškaraca u strukturi nezaposlenih, odnosno prvi put nakon 1995. posljednjih mjeseci bilježimo gotovo rapidno smanjenje udjela žena u ukupnoj stopi nezaposlenih. U samo posljednjih mjesec dana taj je postotak sa 61,5% pao na 55,1%. Nezaposlenost svakim danom raste, a radnička i ženska prava kao da su ostala u nekom prošlom vremenu. Hrvatska je zapravo u recesiji već najmanje 30 godina, a prve žrtve recesije su žene. Znamo da žene čine većinu socijalno isključenih i zbog svog nepovoljnog ekonomskog položaja veliki broj žena u stalnom je riziku od siromaštva.
Prema nekim indikatorima, koji su naravno podložni različitim interpretacijama Hrvatska je odmakla dosta u promicanju politike ravnopravnosti spolova. Istina je da postoje definirani zakonodavni i institucionalni okviri, odnosno formalno su zadovoljeni kriteriji, potrebni, recimo za postizanje određenih standarda EU.
Međutim, drukčiju, onu stvarniju, životniju sliku položaja žena u suvremenoj Hrvatskoj pruža pogled na položaj žena na tržištu rada, koji svjedoči o visokom postotku njihove ekonomske ovisnosti.
Kad dakle, govorimo o položaju žena na tržištu rada, nije dovoljno istaknuti da žene čine većinu nezaposlenih ili manjinu zaposlenih. Treba imati na umu da su one najčešće potplaćene ili nisu adekvatno plaćene za svoj rad, što posebno dolazi do izražaja ako su samohrane majke ili žive samostalno. Stvarni položaj žena na tržištu rada oslikava činjenica da većina žena radi u tzv. potplaćenim gospodarskim granama poput trgovine ili tekstilne industrije, ukoliko je još ima u Hrvatskoj, da im je prekovremeni rad neplaćen; da prečesto rade na određeno vrijeme (82% ugovora na neodređeno vrijeme potpisuju žene); da ne mogu napredovati u karijeri, te da čine većinu crnog tržišta (65%). Žene još uvijek imaju manje plaće u odnosu na muške kolege; imaju veći udio u stopama rizika od siromaštva; žrtve su profesionalne segregacije i različitih oblika uznemiravanja i maltretiranja, najčešće od strane poslodavaca, pa i radnih kolega... Treba li posebno naglašavati da je područje rada područje bazične diskriminacije žena, čega nažalost nismo dovoljno svjesne i ne činimo dovoljno da se to stanje promijeni. Pri tom mislim na sve one koji se bave ovom problematikom: - na prvom mjestu Vladu, a potom institucije, sindikate, državna tijela, političke stranke, udruge, te one koji se najmanje bave navedenim pitanjem, a to su ipak poslodavci. Neki od njih izgradili su mala carstva na neplaćenom ženskom radu, npr. u trgovini.
Koncept rodno osviještene politike ili mainstreama ne postoji na tržištu rada. Rodno osviještena politika uglavnom služi kao alat koji se vadi iz kutije za političke manipulacije i promidžbu, da bi pothranjivali različite iluzije, poput iluzija promijene, koristeći taj alat kao suptilni štit patrijarhata. Zato prestanimo mahati ženskim pravima kao oružjem za lake političke pobjede, prestanimo govoriti o pravima žena s figom u džepu! Prestanimo s izgovorima, suzdržanostima i ogradama prema ženskim pravima! Dajmo ženama jednaka prava i jednake uvjete na tržištu rada kao i muškarcima, i ne samo na tržištu rada!
 

print pdf mail