Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Kratka biografija

IRENA ATELJEVIĆ
 

Datum rođenja:                    21. Lipanj 1965
Nacionalnost: Novi Zeland i Hrvatska (po vlastitom izboru „građanka svijeta“)
Struka: Doktorat (humana geografija, Univerzitet Auckland, Novi Zeland); magisterij (marketing i ekonomija, Univerzitet Zagreb, Hrvatska)
Trenutna radna adresa: Socijalno-prostorne analize
                                              Znanost o okolišu
                                              Wageningen University
                                              P.O. Box 47
                                              6700 AA Wageningen
                                              Nizozemska

Dr. Irena Ateljević ima 16-godišnje akademsko i projektno-voditeljsko iskustvo kao sveučilišna profesorica i internacionalna istraživačica kulturalnih politika samo-održivog razvoja, specijalizirana u socijalno-kulturalnim aspektima zajednice i rodne jednakosti. Provoditeljica je brojnih projekta u Novom Zelandu, Australiji, Fidžiju, Kini i Hrvatskoj na temu ekonomskog i socijalnog razvoja i rodnog osnaživanja u periferalnim svjetskim područjima, naročito u kontekstu turističkog razvoja. U brojnim internacionalnim projektima supervizorica je istraživačkih timova i voditeljica brojnih radionica fokusiranih na procese osnaživanja i timske izgradnje kapaciteta marginaliziranih grupa u zemljama u razvoju Azije i južnog Pacifika.


Hrvatskog je podrijetla, ali je živjela na Novom Zelandu od 1993. do 2005. gdje je doktorirala Humanu geografiju 1998. pri Sveučilištu Auckland. U svojoj doktorskoj dizertaciji fokusira se na političke procese i (neo)kolonizaciju Novog Zelanda, te kako je ista utjecala na socijalno-ekonomski razvoj Maora. Nedavno se seli sa Novog Zelanda u Nizozemsku (2005.), gdje preuzima novu sveučilišnu poziciju u Socijalno-prostornoj grupi za analize na Sveučilištu Wageningen, gdje podučava Internacionalnu znanost o okolišu (Master program). Svojim dolaskom u Evropu, njezin geografski fokus emirijskog istraživanja pomiče se s Azije i Pacifika na područje jugoistočne Europe (naročito na zemlju njezinog podrijetla, Hrvatsku). Podučav na brojnim Sveučilištima diljem svijeta i kao ključna govornica sudjeluje na brojnim međunarodnim konferencijama. Supervizorica je20-ak studenata u Master programima i doktoratima, te podučava niz predmeta fokusiranih na filozofije produciranja znanja, istraživanje metodologija, osnaživanje žena, edukaciju o okolišu, globalnoj političkoj ekonomiji, socijalnim promjenama i samo-održivom turizmu.


Objavila je oko 60 internacionalnih znanstvenih članaka, knjižnih poglavlja, konferencijskih dokumenata i konzultativnih izviješća. Također je i suosnivačica „Gender Researches and Critical Tourism Studies Network“ koja je organizirala 3 međunarodne konferencije u Hrvatskoj (Dubrovnik 2005., Split 2007., Zadar 2009. Ovaj angažman dovodi je do poslijednjih zanimanja za istraživanje i analize političkih implikacija i snaga u okružju produkcije akademskog znanja. Inspirirana idejama etike ljubavi i kritičke pedagogije, Irena je strastvena u odgovoru na izazove neoliberalnih pristupa našem obrazovanju i aktivno radi na stvaranju i povezivanju akademskih nada diljem svijeta. Svoj akademski rad „prevela“ je u osobno i socijano posvećenje akcijskom istraživanju i socijalnom aktivizmu fokusiranom na razvoju ljudskih potencijala i osnaživanju žena. Jedan od njezinih poslijednjih projekata jest stvaranje e-globalne zajednice osviještenih žena koja s ciiljem ujedinjavanja žena iz različitih kultura, različitih senzibiteta i potreba u mrežu u kojoj možemo deponirati naša iskustva kao žene, poslovne žene, političarke itd.... kako bismo otkrile i nastavile s razvijanjem načina izražavanja i djelovanja koji podržavaju nadolazeće duboke globalne socijalne promjene, a koji su nužni za održivu budućnost naše planete (www://consciouswomencommunity.wikiapces.com). Nedavno je predložena u novoformiranu UNTWO radnu grupu „Osnaživanje žena u turizmu“ koja je osnovana kao podrška postignućima UN Millenium Goals. Radna grupa od 14 međunarodnih članova/članica sastoji se od predstavnika/ca međunarodnih tijela, obrazovanja i visokih vladinih službenika/ca i odgvorna je za uspostavljanje agendi istraživanja globalnih razmjera kako bi istaknula potrebe za stvaranje odgovarajućih političkih okvira za promociju osnaživanja žena i zaštitu ženskih prava u kontekstu turističkog razvoja.

 

ODABRANI PROJEKTI
 

2008 – u tijeku, „Globalna zajednica osviještenih žena“
Cilj ovog projekta jest stvaranje globalne vidljivosti žena posvećenih projektima koji pomažu dolasku preokreta u ljudskoj svijesti i promjeni prema novoj paradigmi partnerstva između muškaraca i žena, rasa i različitih kultura. Ovaj projekt proizašao je iz trenutnog konteksta patrijarhalnog klimaksa kojemu je potrebna senzibilizacija žena o njihovj kritičnoj ulozi da osiguraju nadu, transformaciju i izlječenje za sebe same, za druge i planetu u cijelosti. Da bi se to dogodilo, ovaj društveni projekt treba postaviti temelje za vizualizaciju i nadilaženje umnih barijera koje sprječavaju žene u razvoju njihovih punih potencijala, njihovo osnaživanje i kapacitiranje da iskomuniciraju svoju viziju i primjene svoju snagu za socijalnu transformaciju.

 

2007-2010
 „Samo-održivi otok i priobalni razvoj u šibensko-kninskoj regiji: Podizanje svjesnosti, izgradnja kapaciteta i korisnika za samo-održivi razvoj i socijalnu transformaciju u Hrvatskoj“
Organizacijama civilnog društva, kao i regionalnim i lokalnim vlastima u Šibensko-kninskoj županiji nedostaje kapacitet, alati, iskustvo i vizija o zaštiti okoliša i podstrek za uspjeh u samo-održivom razvoju u priobalnim i otočkim područjima u kojima neprekidan razvoj u sektoru turizma prijeti okolišu. Projekt ima za cilj otvaranje puteva i izdrađivanje kapaciteta svih relevatnih korisnika za samo-održivi razvoj u priobalnim i otočkim regijama u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na rodno osnaživanje. Projekt je financiran od Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, MATRA program (500.000 €).

 

2001-2002 „Rodna pitanja u jugo-istočnoj Evropi: Case study Hrvatska“
Projekt istražuje rodne odnose i pitanja moći u kontekstu poslijeratnog okruženja, ekonomiju u tranziciji i turističko poduzetništvo. Financiran je od Šibensko-kninske županije, Hrvatska (12.000 €).

 

2000-2002 „Izazovi za promjene u području Mekonga“
Ovaj istraživački projekt dio je šireg programa kooperativnog istraživanja između Yunnan University, Kunming, Kine i Victoria University, Wellington, Novi Zeland. Ovaj program nastavlja istraživati izazove za promjene u centralnom masivu Mekonga u okviru novog konteksta modernizacije Kine i internacionalne ekonomske politike. Široki raspon akademika s odjela antropologije, geografije, turizma i azijskih studija uključen je u ovaj program kooperativnog istraživanja. Osobno sam bila fokusirana na ekonomski razvoj turizma i načina na koji su grupe etničkih manjina uključene u turističku produkciju. Program je financirao Asia 2000 Foundation (NZ$ 148.000).
 

print pdf mail