Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi jedna od vodećih suvremenih egipatskih feministica, psihijatrica, spisateljica i gorljiva zagovornica u borbi za prava arapskih žena. Trenutno je jedna od najprevođenijih i najcitiranijih egipatskih spisateljica čija su djela dostupna na više od 30 jezika. Nažalost, koliko nam je poznato, ne i na hrvatskom.
Nawal El Saadawi rođena je u malom selu Kafr Tahli, nedaleko od Kaira, 1931. godine. Diplomirala je psihijatriju 1955. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kairu. Prvo djelo,  zbirku pripovjedaka Naučila sam voljeti (I Learnet To Love) objavila je 1957. Do danas je objavila preko četrdeset književnih i znanstvenih djela (pripovjedaka, romana, zbirki pripovjedaka, drama, memoara i studija).
Najpoznatija su joj djela psihološka studija Skriveno lice Eve (The Hidden Face of Eve, 1977) te Žena na nultoj točci (Women at point zero, 1973,) roman o sudbini osuđenice na smrt zbog ubojstva muža, zasnovan na istinitoj priči.
Njezini romani i knjige koji govore o položaju žena u arapskom svijetu utjecale su na generacije mladih žena i muškaraca tijekom posljednja četiri desetljeća. Posebno je postala poznata kao žestoka zagovornica u borbi protiv genitalnog sakaćenja žena. Od samih početaka njezino je pisanje za društvo i vjerske autoritete bilo nepoželjno, kontroverzno i provokativno. Zbog svog je pisanja i feminističkog aktivizma često puta bila izložena raznim prijetnjama, progonima i pritiscima političkih i vjerskih vlasti, dovodeći u opasnost vlastiti život.

1972 izgubila je posao u egipatskom Ministarstvu zdravlja nakon objave knjige Žene i seks (Women and Sex) objavljene na arapskom jeziku u Kairu (1969). U pojedinim poglavljima knjiga se bavi osudom genitalne mutilitacije žena i uzročno-posljedičnom vezom između seksualnih problema žena s političkom i ekonomskom represijom. Bila je prisiljena odstupiti sa svih javnih dužnosti, kao i zatvoriti časopis Zdravlje, koji je pokrenula i uređivala tri godine.
1981. završila je u zatvoru kao politička disidentica koja se suprotstavila režimu Anwar El Sadata. Iz zatvora je puštena u studenom iste godine, dva mjeseca nakon ubojstva El Sadata u atentatu. Po izlasku iz zatvora napisala je knjigu Sjećanja iz ženskog zatvora. Od 1988 do 1993 njeno ime se nalazilo na listi osuđenika na smrt islamskih fanatika. 1991 vlast je zabranila rad Arapskoj organizaciji ženske solidarnosti, koju je osnovala 1981. te izdavanje časopisa organizacije Noon.
Progresivno pisanje i otvorena borba za prava žena bila su povod mnogim konzervativnim i tradicionalnim pojedincima i organizacijama da protiv nje više puta pokrenu procese pod optužbom za vjersko otpadništvo i herezu. Posljednji takav proces dobila je u svibnju 2008. Nawal El Saadawi dobitnica je nekoliko nacionalnih i internacionalnih nagrada za svoje literarno stvaralaštvo. Predaje na nekoliko sveučilišta te je sudjelovala na brojnim međunarodnim i nacionalnim konferencijama.
 

„Ništa nije opasnije od istine u svijetu koji laže. Nema te sile na svijetu koja može otrgnuti moje pisanje od mene“.

Nawal El Saadawi
 

Intervju s Nawal El Saadawi, Nawal El Saadawi: I attend the demonstrations in the streets every day! , Feministiskt Perspektiv, 30. siječnja 2011.

Nawal El Saadawi: 'Religion is all politics' , video clip

Nawal El Saadawi, video clip

Arthur Miller Freedom to Write Lecture by Nawal El Saadawi, movie

print pdf mail