Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Izjava IFE-EFI, hrvatski prijevod

Europska feministička inicijativa solidarizira se s hrabrim ženama u Iranu!
Ponose smo na vas!
Mi u EFI, kao i cijeli svijet, s uzbuđenjem i zabrinutošću pratimo vaše opravdane i hrabre proteste u Iranu. Oslobođenje žena u Iranu uvijek nam je bilo nadahnuće i ispunjavalo nas ponosom. U posljednjih 30 godina vi vodite tešku i opasnu borbu protiv brutalnog, mizoginog režima koji žene smatra polu ljudskim bićima.
Prisilno nošenje vela po islamskoj tradiciji i rodni aparthejd u Iranu stvorili su golemi kavez za žene i društvo u cjelini. Ovakve reakcionarne mjere ljute sve ljude koji cijene slobodu i feministički pokret u svijetu. Vi ste uspjele izmijeniti omjer moći u korist žena i ostvarile postignuća gotovo nezamisliva pod režimom koji trpite. Prolazite kroz dnevne bitke sa tzv. moralnom policijom zbog vela i islamskih pravila odijevanja. Zatvarane ste, bičevane i mučene zato što pokušavate ostvariti najosnovnija ljudska prava.
Sve mi pratimo vašu borbu, vaše svakodnevne bitke i vaš pokret s entuzijazmom. Sav napredni i slobodoljubivi svijet vaša nastojanja prati s poštovanjem i divljenjem. U ovim trenucima vaša uloga šampiona slobode, jednakosti i boljeg svijeta ekstremno je važna. Vaša svakodnevna borba pokazuje da žene u Iranu ne mogu biti slobodne i jednake sve dok je na snazi postojeći režim. Nametnuti veo, islamski način odijevanja i rodni aparthejd glavne su prepreke na putu do ostvarenja naših zajedničkih ciljeva. Stvaranje države u kojoj je religija odvojena od javne sfere, od političkog, obrazovnog i pravosudnog sustava, nužan je preduvjet za jednakost žena.
Podržavamo Vašu borbu za uspostavom sekularne i civilne države u Iranu. Vaš pokret nije samo izvor moći i nade za sveopći narodni pokret u Iranu protiv tiranije i represije, već je izvor inspiracije i promjena za sve ženske pokrete u državama pod Islamskim političkim režimom, na cijelom Srednjem Istoku, Europi i Svijetu.
Prihvatite našu iskrenu solidarnost s vašom teškom borbom. S pažnjom pratim vaše poteze i akcije i činimo sve što je u našoj moći da svijet sazna za svu dubinu vašeg stradanja, kao i vaše aktivnosti i važna postignuća.

IFE-EFI – Europska Koordinacija
18.lipnja 2009.

print pdf mail