Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Painting workshops

Slikarske radionice "Iz bića boje"

Od siječnja 2007.god. u prostorijama udruge „Domine“, redovito se održavaju slikarsko-terapijske radionice s grupama žena. S ovom aktivnošću.„Domine“ su započele u okviru projekta „Moć žene“ financiranom od Grada Splita, no zbog velikog odaziva, financiranje je moglo tek djelomično udovoljiti zahtjevima. Tako je tijekom prošle godine, a ove godine u cijelosti, slikarska radionica ostvarena kroz samofinanciranje.

Termini održavanja radionica su jednom do dva puta tjedno, ovisno o broju polaznica. Kroz proteklu godinu održano je oko 100 radionica i dvije intenzivne vikend radionice, koje je pohadilo 25 - 30 polaznica. Formirane su 3 različite grupe, u raznim popodnevnim terminima, od sedam do devet polaznica, ovisno o raspoloživom vremenu. Kapacitet radionice je najviše 10 žena. Vremensko trajanje radionice je cca 2 sata, u tjednom kontinuitetu. Detaljniji program rada zapravo je vezan uz strukturu grupe i utoliko prilagodljiv stanju i mogućnostima grupe.

Cilj održavanja radionica, jest obogaćivanje kvalitete života, poticanje kreativnosti i rad na sebi kroz boju kao alat za uravnotežavanje i snaživanje duše. Ovakav način slikanja, pored razvijanja umjetničkih sposobnosti i kreativnosti, uključuje i bitne elemente slikarske terapije u skladu s Goetheovom teorijom boja i smjernicama Rudolfa Steinera o boji, duhovno-duševnom biću čovjeka i njegovom jedinstvu i povezanosti s prirodom i univerzumom. Kroz upoznavanje, osvještavanje i razvijanje novog pogleda na svijet iz perspektive boje, radi se zapravo na vlastitom fizičkom i mentalno-emocinalnom tijelu. Stečena znanja i iskustva mogu vrlo korisno poslužiti u praktičnom smislu i svakodnevnom životu.

Program rada sa svakom grupom, od samog početka, uključuje upoznavanje i rad s tri osnovne boje (crvena, plava, žuta) i tri miješane boje (narančasta, ljubičasta, zelena). Sukladno Goetheovoj teoriji boje, radimo dalje na susretima dvaju ili više boja u krugu boja (karakteristični, nekarakteristični, komplementarni susreti boja). Nakon toga prelazimo na rad s eterskim snagama. Ove snage djeluju ponajviše u biljnom svijetu, ali i u čovjekovom biću. Rad na eterskim snagama tako uključuje rad na biljkama, stablima, raspoloženjima prirode kroz godišnja doba, elemente pjesaža. Astralne snage životinja i čovjeka bojom su obrađene kroz vježbe četiri osnovna temperamenta (melankolik, flegmtaik, sangvinik, kolerik), odnosno formativne snage četiriju elemenata, zemlje, vode, zraka, vatre...

Osim upoznavanja s bojama, radi se i na ostalim elementima slike: svjetlost/tama, kontrast, kompozicija, pozitiv/negativ, ravnoteža, površina/linija, centar/periferija, motiv, perspektiva boje.

Socijalne vježbe radimo u grupama gdje svatko koristi samo jednu boju, na velikom formatu papira, gdje je boja jedino sredstvo komunikacije. Koliko smo u stanju iščitati boju iz ovog rada, toliko razumijemo svaku osobu ponaosob i njihove međusobne odnose.

Svaka radionica ima svoj tijek. U cilju održavanja kontinuiteta, prije početka slikanja, uvijek se osvrnemo i komentiramo radove s prethodne radionice, a svaku pojedinačnu radionicu zaključujemo promatranjem i komentiranjem radova. Ovakav ritam, s važnim elementom ponavljanja i izmjenjivanjem dvaju neizostavnih elemenata udisaja i izdisaja, tvori svojevrsni ritam disanja i povezanog kontinuiteta.

Glavna tema sveukupnog rada jest boja; boja kao biće koje ima svoj karakter, osobit pokret i kvalitete. Iz njenog bića rađa se forma, a ne obrnuto. Boja kao biće između svjetlosti i tame, tj. biće rođeno iz njihovog susreta, pripada tako području sredine, što na nivou ljudskog bića pripada duši. Između svjetlosti, koja je naše mišljenje, i tame, koja je naša volja, rađa se dugin most od sedam boja, naše osjećanje koje pokreće, obogaćuje i mijenja duševno biće čovjekovo. Harmonija, pokretljivost i snaga duše neizostavan su preduvjet harmoničnog prožimanja volje i mišljenja što rezultira zdravim i sretnim životom. Nepravilnosti u radu s bojom ukazuju nam gdje i kako korigirati određene dijelove naše duševne, odnosno osjećajne, a kroz to i voljno-fizičke i mentalno-intelektualne konstitucijske razine.

Od svih tehnika, najviše se radi u akvarelu kao najboljoj teraputskoj tehnici i to na tri načina. Akvarel tehniku „mokro na mokro“ koristi se na samom početku da bi se upoznali s bojom, a i da bi terapeut što bolje upoznao sudionice (koliko i kako koriste vodu, boju, kako drže kist, kako dišu, kako se snalaze u zadanom formatu itd.). Tehnika „mokro na suho“ i velovanje koristi se kasnije, te se kroz ciljane vježbe boja nastoje angažirati sva tri elemnta ljudskog bića – mišljenje, osjećanje, volju. Ovakav način slikanja je najzahtjevniji, ali i najučinkovitiji, jer zahtijeva fluidnost duše i maksimalno angažiranu volju i svjesnost.

Kroz crtanje iz promatranja i rad na detaljima, formi i liniji potiču se intelektualne sposobnosti i povećava svjesnost o svijetu oko sebe. To uključuje vježbe crtanja biljke, te rad na liniji (ravna, zakrivljena, debela, tanka, puna, iskrekidana) koja slijedi gestu boje.

Za rad se služimo posebnim materijalima koje uglavnom nabavljamo u inozemstvu. Kistovi su drveni, plostnati, širine većeg broja, s dlakom od prirodnog materijala, kako bismo izbjegli crtanje forme, a što više radili na površini, gesti i kvaliteti boje.

Akvarel boje su od prirodnih pigmenata (biljni, mineralni), što također ima poseban terapeijski učinak, a njihova kristalna struktura, kakvu nemaju sintetske boje, daje im osobit sjaj i kvalitetu u susretu sa svjetlošću.

Papir koji koristimo je poseban akvarel papir, s posebnom „ruvido“ zrnatom strukturom, 300-400 gramski s cca 50 % pamuka.

Od ostalih materijala koristimo posebne grafitne olovke i ugljen.

Sredinom prosinca prošle godine u prostorijama Udruge, točnije u velikoj sali za sastanke, u kojoj inače i slikamo, upriličena je retrospektivna izložba radova nastalih na radionicama kroz prethodnu godinu. Sudionice su bile presretne, gotovo nisu mogle vjerovati da su to njihovi radovi.

Polaznice naših radionica vrlo su angažirane i rado svaki put dolaze na radionice. Osjećaju se dobro dok slikaju, atmosfera je pozitiva i opuštena. Većina ih nikada ranije nije slikala, a i one koje su se u životu susretale sa slikarstvom, oduševljeno priznaju da im je ovo nešto sasvim novo i vrlo ugodno, drugačije iskustvo.

Pozitivna reakcija naših polaznica, njihov napredak i ostvarenja potiču nas na nastavak s ovakvom vrstom aktivnosti.

print pdf mail