Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

V-day

V day

 

„V day“ je globalni pokret za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama inspiriran kazališnom predstavom „Vaginini monolozi“ spisateljice i aktivistice Eve Ensler. Od svoga pokretanja do danas osnovni cilj Međunarodne „V day“ organizacije jest prikupljanje financijskih sredstava za pomoć ženama žrtvama nasilja i seksualnog zlostavljanja. Od  svog osnivanja 1990. godine, pokret se proširio na polju filmske umjetnosti uključivši u svoje aktivnosti i kompilaciju dokumentarnih filmova „Dok nasilje ne prestane“ različitih autora, nastalih na zahtjev Eve Ensler u povodu obilježavanja 10. godišnjice „Vagininih monologa“, kao što su „Sjećanja“, Monolog“, „Protest“ i „Molitva“.

 „Vaginini monolozi“ nipošto nisu erotsko štivo, već direktna i iskrena ispovijest žena o  njihovom susretu s vlastitom ženstvenošću i seksualnošću. Djelo je rezultat razgovora autorice s više od 200 žena različitih uzrasta i socijalnih skupina iz svih krajeva svijeta i temelji se na njihovim unutarnjim životnim iskustvima. Prevedeno je na više od 30 jezika, a autorica je dobitnica brojnih nagrada. Između ostalih, u ovoj predstavi  glumile su i slavne glumice Jane Fonda i Andrea James. Do danas „Vaginini monolozi“ izvedeni su preko 3000 puta u organizaciji dobrovoljnih aktivista/aktivistica na više od 1250 lokacija diljem svijeta s ciljem prikupljanja financijskih sredstava i educiranjem milijunskog auditorija o stvarnosti nasilja protiv žena i djevojčica.

 Vizija „V day“ organizacije je svijet u kojem žene žive sigurne i slobodne. Misija „V day“-a predstavlja organizirani odgovor na nasilje protiv žena i traži da silovanje, incest, genitalno obrezivanje i seksualno ropstvo trenutno prestanu. „V day“ vjeruje da žene trebaju živjeti svoj život kreativno i potpuno se ostvarujući, umjesto da se bore za opstanak i oporavljaju od seksualnih nasrtaja i posljedica istih.

 Dvije osnovne kampanje koje „V day“ zastupa su sveučilišna i kampanja društvenih zajednica. Obje pozivaju subjekte društva na predstavljanje „Vagininih monologa“ i kompilacije filmova „Dok nasilje ne prestane“ s ciljem prikupljanja financijskih sredstava i podizanjem svjesnosti društva postojanju i potrebi zaustavljanja nasilja protiv žena i djevojčica.

 „V day“ je proces koji traje i trajat će sve dok nasilje ne prestane. Njegova kampanja želi ujediniti i ojačati postojeće inicijative protiv nasilja, te pružiti financijsku pomoć ženama žrtvama nasilja, te promicati nove oblika obrazovanja, zaštite i zakonskih mehanizama diljem svijeta. Kao svoj dan kojim slavi žene i prestanak nasilja, „V day“ je izabrao Valentinovo.

Svake godine „V day“ promovira određenu grupu žena koje doživljavaju nasilje, a ove, 2009. godine, to su žene i  djevojčice Demokratske Republike Kongo.

„Domine“ kao članice Međunarodne „V day“ kampanje, organizirale su nekoliko predstava  „Vagininih monologa“. Godine 2005. sva prikupljena sredstva donirana su udruzi „Most“ za popravak krova Doma za beskućnice u Splitu.  Godine 2007. i 2008. „Domine“ su oragnizirale po dvije predstave, u Omišu i Splitu, te osnovale prvi fond ovakve vrste i namjene u dalmatinskoj regiji: 

Fond za prevenciju nasilja protiv žena

Zagrebačka banka

2360000-1500114204

 

print pdf mail